Sladka Istra tokrat na več prizoriščih v mestnem jedru

Jubilejni, deseti festival Sladka Istra bo v Koper prispel v petek in vztrajal do nedelje. V tem času bo s sladicami vseh vrst obloženih več kot 140 stojnic na osrednjih koprskih trgih in drugih prizoriščih, kjer organizator, Mestna občina Koper, obljublja tudi pester spremljevalni program.

Utrinek z lanskoletne ponudbe na Sladki Istri. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Utrinek z lanskoletne ponudbe na Sladki Istri. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Sladka Istra bo od petka do nedelje zavzela Titov trg, Prešernov trg, Gortanov in Staničev trg, Taverno in Carpacciov trg, ploščad pri upravi za pomorstvo, Ukmarjev trg ter Pristaniško ulico, kjer bo v soboto sladki ex-tempore. Ob stojnicah bodo v zameno za degustacijske kupone na voljo istrske sladice, tradicionalne slovenske in tuje sladice, pestra izbira čokoladnih izdelkov, sladki izdelki s slovenskih kmetij ter vina in druge sladke pijače.

Na pokušino tudi naj sladica, torta in muškat

Na pokušino bodo tudi zmagovalne sladice in vino z letošnjih natečajev. Za najizvirnejšo sladico Istre je strokovna komisija razglasila sladico “darovi Istre”, ki so jo pripravili v portoroški kavarni Cafe Central, po izboru novinarske komisije pa je bila najbolj izvirna sladica “koromuch”, ki so jo pripravili v restavraciji Admiral. Obe komisiji sta se strinjali, naj bo letošnja naj torta “slano doživetje” iz restavracije izolskega Hotela Marina. Z naslovom muškat Sladke Istre 2018 so okronali Vinakoprov sladki muškat 2017, največji koprski kleti pa so namenili tudi zlato odličje za cipro 2016.

V spremljevalnem programu bodo s kuharskimi šovi in delavnicami k udeležbi vabila znana imena iz sveta kulinarike (David Bais, Tomaž Bevčič, Gorazd Potočnik, Darko Klemen, Jaka Mankoč, Sara Rutar ...). Posebno pozornost so namenili otrokom, za katere so pripravili posebno pobarvanko. Vanjo so poleg ilustracij Jureta Pogačnika Ajdiča vključili tudi sladke recepte (v slovenščini, italijanščini in angleščini), ki jih je za prireditev že pred leti pripravil pokojni Alberto Pucer. Pobarvanko, ki je po promocijski ceni pet evrov že na voljo v Librisu, bo na prireditvi mogoče najti na več prizoriščih, kasneje pa tudi v koprskem TIC.

Zapore in parkiranje

Prireditev prinaša v mesto tudi zapore in spremembe prometnega režima. Pristaniška ulica bo od krožišča s Piransko cesto do Ukmarjevega trga v soboto in nedeljo med 9. in 19. uro popolnoma zaprta za promet z izjemo stanovalcev z dovolilnicami, ki pa jih naprošajo, naj to možnost izkoristijo le, če bo nujno.

Na Kidričevi ulici bo vse tri dni med 7. in 19. uro delna zapora prometa med Muzejskim trgom in Garibaldijevo ulico, in popolna zapora od Taverne do Muzejskega trga. Stanovalce z veljavnimi dovolilnicami, ki parkirajo na Garibaldijevi, Župančičevi, Kettejevi, Santorijevi, Kolaričevi in drugih povezanih ulicah, prosijo, da svoje avtomobile te dni parkirajo na modrih conah in drugih razpoložljivih parkiriščih.

Parkiranje na Ukmarjevem trgu ter za banko Intesa Sanpaolo ne bo možno od četrtka od 19. ure do nedelje do 20. ure. Za dostope v mestno jedro bosta odprti Petronijeva in Dellavalijeva ulica, medtem ko bodo za promet in dostavo zaprti tudi vsi trgi, ki bodo gostili prireditev.

Domačine vabijo, da se na Sladko Istro odpravijo peš, s kolesom ali javnim prevozom, ostalim pa gre namig: parkiranje bo vse tri dni brezplačno na parkirišču Planeta Koper in Park centra Koper, v nedeljo tudi pred trgovino Harvey Norman.


Najbolj brano