Prvak je motiv in izziv

Lahko Gorica ustavi zmagoviti niz Olimpije? To je glavno vprašanje pred nocojšnjim obračunom v Stožicah, s katerim se bo sklenil 10. krog prve slovenske nogometne lige.

Žiga Lipušček (v skoku, v belem dresu) je načel mrežo Olimpije na prvem medsebojnem obračunu v letošnji sezoni. Foto: Leo Caharija
Žiga Lipušček (v skoku, v belem dresu) je načel mrežo Olimpije na prvem medsebojnem obračunu v letošnji sezoni. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Štiri zmage na zadnjih štirih obračunih so zabeležili Ljubljančani, ki so bili še pred mesecem dni na dnu, rezultatsko in psihološko. Z 0:3 so doma izgubili derbi proti Mariboru, za katerim so po le petih odigranih krogih državnega prvenstva zaostajali za velikih osem točk. Poslovili so se tudi od Evrope. Že na prvi oviri so morali opustiti vse upe za preboj v sanjsko ligo prvakov, potem pa so ostali še na pragu uvrstitve v skupinski del evropske lige. Obetal se je polom na vseh črtah. Kriza je bila povsod: na igrišču, trenerski klopi in v klubskih pisarnah.

Barko prvakov je pravzaprav zamajala Gorica, ki je v prvenstvo vstopila nabrušeno ter dobila prvi medsebojni dvoboj v športnem parku z 2:0. Navijači so že odkrito pozivali na obračun z Milanom Mandarićem in predvsem njegovim trenerskim izbrancem Ilijo Stolico, ki je še preživel uvrstitev Andreja Vombergerja na seznam odvečnih, ne pa tudi spora z Rokom Kronavetrom. Pomočnik Aleksandar Linta je bil na sledi svojega nadrejenega že tudi kmalu bivši.

4 zmage so na zadnjih štirih tekmah vpisali nogometaši Olimpije.

Vlogo gasilca je, tako kot ob koncu ponesrečene ljubljanske sezone 2016/17, začasno prevzel Safet Hadžić, ki se je držal nogometnih zakonitosti in “rehabilitiral” ter hkrati oživel Vombergarja in Kronavetra. Oddolžila sta se mu z obrestmi, prav tako Olimpiji, ki jo je medtem prevzel še četrti trener v letošnji sezoni, Zoran Barišić. Argentinski napadalec slovenskih korenin je na zadnjih štirih tekmah zabil štiri gole in prispeval dve podaji, Kronaveter pa je vpisal tri gole in dve podaji. Olimpija je po zmagovitem nizu skočila na drugo mesto. Za Mariborom zaostaja štiri točke. Tik za petami Ljubljančanov pa so Novogoričani, ki se prav tako lahko ponašajo z zelo dobro serijo oziroma še daljšim nizom neporaženosti.

Po mariborski petardi so v prvenstvu vknjižili tri zmage in dva poraza ter kar štirikrat ohranili mrežo nedotaknjeno. To jim je denimo uspelo tudi v zadnji četrtini pretekle sezone, ko so preživeli Olimpijino obstreljevanje z vseh strani in odnesli celo kožo oziroma točko iz Stožic. Po prikazanem bi si jo bolj zaslužili na prvem medsebojnem soočenju v prestolnici pred letom dni, a so ostali praznih rok. Tudi zaradi spornega sodniškega kriterija Kranjčana Andreja Žnidaršiča, ki bo tudi nocoj delil pravico v Stožicah, kjer so imeli Novogoričani pod taktirko Mirana Srebrniča bistveno več uspeha kot denimo v Ljudskem vrtu.

“Res je, da se z Ljubljančani bolje kosamo, a vsaka tekma je poglavje zase. Olimpija je strnila vrste ter ujela igralni in rezultatski ritem, a tudi mi smo v dobri seriji. Čaka nas precej trpljenja v obrambi, a igranje proti prvaku in pokalnemu zmagovalcu je motiv in izziv. Tega se morajo zavedati tudi igralci,” je povedal trener Miran Srebrnič, ki bo lahko spet računal na povratnika po odsluženih kaznih Andrijo Filipovića in Roka Grudine. Igralni model 3-5-2 naj bi ostal nespremenjen.


Najbolj brano