Alenka Bratušek: “Promet proti Reki je strokovnjake na ministrstvu presenetil”

Za novo hitro cesto od Postojne do hrvaške meje potrebujemo tako čas kot denar, pravi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Protesti ljudi, ki občasno zapirajo ceste, ne bodo rešili nič, pravi ministrica. V pogovoru za Primorske novice in Radio Koper je zagotovila, da so pospešili postopke za novo hitro cesto.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kaj potrebujete, čas ali denar, za avtocesto Postojna-Jelšane?

“Potrebujemo oboje. Ker so tudi na ministrstvu priznali, da jih je povečani promet na tem območju nekoliko presenetil. Dejstvo je, da so zadeve že pospešili in začeli v prostor umeščati to pomembno hitro cesto, ter da se za čas, ko še ne bo zgrajena, delajo obnove, rekonstrukcije in razširitve obstoječe ceste. To je vse, kar lahko v tem trenutku obljubim ljudem.”

Alenka Bratušek

ministrica za infrastrukturo

“Zavedam se težavnosti življenja ob sedanji cesti. A ljudje smo velikokrat takšni: radi bi se čim prej in čim bolje vozili, a ne po hitri cesti čisto blizu nas.”

Se pravi, umeščate to avtocesto v prostor?

“To bo hitra cesta. Tako je. Ker nas je količina prometa v to prisilila. Tudi na hrvaški strani so že skoraj pri koncu in hočemo, da bi bila povezava do morja takšna, kot mora biti.”

Veliki intervju z ministrico bomo objavili v jutrišnji prilogi 7. val.

Kaj pa hitra cesta Kozina-Starod?

“V tem trenutku so ocene strokovnih služb, da je bolj primerna povezava Postojna-Jelšane.”

Ali preusmeritev tokov tranzitnega prometa, morda že na Hrvaškem, na druge mejne prehode ne pride v poštev?

“Kot so mi na ministrstvu povedali ljudje iz prometne stroke, obstoječe ceste ne moremo zapreti za tovorna vozila, ker bi to pomenilo še večje težave na drugih cestah, tudi od Kozine proti Starodu. Naš cilj je z manjšimi hitrimi posegi čimbolj olajšati življenje ljudem in vse narediti, da čim hitreje pridemo tudi do hitre ceste. Seveda pa bo tudi pri umeščanju v prostor potrebno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in razumevanje ljudi. Prebivalci lahko zelo zavrejo tovrstne postopke, lahko pa na drugi strani zelo pomagajo, da postopki hitro stečejo. Zavedam se težavnosti življenja ob sedanji cesti. A ljudje smo velikokrat takšni: radi bi se čim prej in čim bolje vozili, a ne po hitri cesti čisto blizu nas. Tu bo potrebnega veliko razumevanja tudi pri lokalnem prebivalstvu, da bodo postopki tekli čim hitreje. Na ministrstvu smo zadeve že pospešili.”

So po vaši oceni protestne akcije ljudi, ki zaradi nevzdržnih razmer z množičnim prečkanjem ceste protestno zaustavljajo promet, preuranjene? Ljudem tam je očitno prekipelo in grozijo tudi s tožbami proti državi.

“Ponavljam, razumem, da je življenje ob tej cesti res težko in da imajo ljudje pravico do boljšega življenja. A stvari za nazaj ne morem spreminjati. Lahko samo za naprej zagotovim, da bomo delali čim hitreje, saj se problema zavedamo. Sami protesti pa stvari ne bodo rešili. Postopke umeščanja v prostor je treba izpeljati, in to tudi tako, da so vanj vključeni ljudje. Verjetno se strinjajo, da jih ne moremo kar preskočiti in jim cesto kar določiti. Jih pa tudi na tem mestu prosim za razumevanje in podporo, ko bomo prišli do javnih razgrnitev in se dogovarjali, kaj lahko naredimo.”


Najbolj brano