Posebno priznanje GZS za idrijski Smart Optometry

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije včeraj že šestnajstič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih ter javno raziskovalnih zavodih. Med njimi je tudi kar nekaj primorskih družb.

Idrijsko podjetje Smart Optometry je za inovacijo Amblyoplay  - 
trening vida z igro za otroke prejelo posebno priznanje za mlado 
podjetje. Foto: Arhiv Smart Optometry
Idrijsko podjetje Smart Optometry je za inovacijo Amblyoplay - trening vida z igro za otroke prejelo posebno priznanje za mlado podjetje. Foto: Arhiv Smart Optometry

BRDO PRI KRANJU Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Deset zlatih, eno posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter tri posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev.

Inovativnost je doma tudi na Primorskem

Med prejemniki zlatega priznanja je tudi podjetje Efos informacijske rešitve z Razdrtega za inovacijo trapview - vpeljava umetne inteligence na področju pravilne časovne uporabe zaščitnih sredstev na rastlinah. Na Primorsko je šlo tudi posebno priznanje za mlado podjetje. Prejelo ga je idrijsko podjetje Smart Optometry za inovacijo amblyoplay - trening vida z igro za otroke. Amblyoplay je trening vida skozi igro, namenjen otrokom s težavami v vidnem sistemu.

9150

inovatorjev in več kot

2780

inovacij je GZS nagradila v zadnjih 16 letih

Srebrno priznanje je prejelo novogoriško podjetje Arctur, ki je skupaj z družbo Alsense razvilo edinstven lokator gama sevanja Alsense Gamma IV, ki v realnem času, poleg dozne hitrosti, prikazuje tudi smer izvora gama sevanja. Ajdovski Incom je prav tako med prejemniki srebrnega priznanja, in sicer za linijo bolj zdravih sladoledov leone al!ve.

Slovenija v družbi močnih inovatorjev

Podjetje Kolektor KFH iz Idrije si je srebrno priznanje prislužilo za razvoj visoko koercitivnega plastomagnetnega materiala z lastnostmi za zahtevne, tehnološko dovršene rotorske aplikacije. Med primorskimi prejemniki srebrnega priznanja za inovacije je tudi podjetje 3 port iz Kopra za IoT platformo SMIP. Gre za edinstveno rešitev za izgradnjo naprednih rešitev za potrebe komunikacije med napravami, vizualizacijo podatkov ter obveščanje.

V zadnjih 16 letih je GZS v Sloveniji nagradila več kot 9150 inovatorjev in več kot 2780 inovacij, na nacionalni ravni pa podelila 136 zlatih priznanj. Z GZS so sporočili še, da Slovenija na lestvici Innovation Union Scoreboard 2018 zaseda mesto v drugi skupini tako imenovanih “močnih inovatorjev”, kjer so tudi bolj razvite države od naše, kot je na primer Nemčija. Relativni konkurenčni prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami v EU so v kakovostnih človeških virih in v naložbah podjetij v raziskave in razvoj.


Najbolj brano