Oster, močen in zabaven

Ne moremo reči, da je novinec v KTM-ovi družini presenečenje, saj so že nekaj časa krožile govorice o novem dvovaljnem vrstnem agregatu. Kolikor je lahko bil prefinjen stari enovaljni duke 690, je v svoji zadnji različici dosegel neverjetno raven zmogljivosti in hkrati zapolnil praznino v KTM konjenici med 73 in 177 konjskimi močmi.

Na duku se boste počutili, kot  bi sedli na 300-kubični motor, vendar vseeno ni primeren za začetnike.
Na duku se boste počutili, kot bi sedli na 300-kubični motor, vendar vseeno ni primeren za začetnike.  

Detajli so na visoki ravni kakovosti, prednji in zadnji žaromet je v LED tehnologiji, TFT barvni ekran je jasno berljiv in prijeten za oko, malo pa vseeno moti odsotnost hidravlične sklopke. Omeniti je treba 76 centimetrov široko krmilo, ki ga je mogoče nastaviti na štiri različne ravni, sedež pa je visok 82,5 centimetra.

Pod rezervoarjem izstopa vodno hlajen dvovaljni paralelni LC8 agregat. Agresivnost agregata je seveda odvisna od izbranega motornega programa (rain, street, sport, track). V dirkaškem načinu (track) je tako živahen, da je v mestu ali na ovinkasti cesti že lahko moteče.

Motocikel v številkah

Motor: 799 ccm, 77 kW,

Teža: 174 kg

Višina sedeža: 825 mm

Posoda za gorivo: 14 l

Poraba na testu: 4,7 litre na 100 km

Več podatkov: www.axle.si

Za učinkovito zaviranje spredaj skrbi dvojni 30-centimetrski disk, zadaj pa 24-centimetrski enojni disk s pametnim (cornering) ABS. Zavorne čeljusti dobro zagrabijo, a ne tako “brutalno” kot pri starejšem bratu superduku. Duke ponuja še pripomoček za prestavljanje brez uporabe sklopke ter možnost “supermoto ABS”, ki dovoli zdrs zadnjega kolesa.

Na duku se boste počutili, kot bi sedli na 300-kubični motor, vendar vseeno ni primeren za začetnike. Sedež je ozek in če ste višji od metra sedemdeset, ne boste imeli težav z dotikanjem tal. Vseeno pa je potrebnih nekaj kilometrov vožnje, da se ga navadimo. Takoj ko pritisnemo na plin, pa začutimo njegov živahen, a vseeno nadzorovan športni duh.


Najbolj brano