Vzroke za zdrs terena na igrišču še iščejo

“Težko sicer ocenim, kaj točno se je zgodilo, vendar bi lahko šlo za lom tal, kot ta pojav imenujemo v geomehanski stroki,” o možnem vzroku nedavnega podora zemlje v rekreacijskem parku z igrišči za odbojko na mivki ob ustju Badaševice meni geolog Marko Kočevar iz podjetja Geo Trias.

Podor zemljine je povzročil globoko luknjo. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Podor zemljine je povzročil globoko luknjo. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Ta pojav se zgodi, ko je, denimo, v podlagi mehka glina, na katero se je dolgo časa nasipavalo material. Ko nato po več letih spremeniš razmere na terenu, lahko zemljina popusti, pa čeprav na zemljišču nisi postavil večjih objektov,” pravi geolog Marko Kočevar.

Tudi za nasip je treba narediti projekt

Pred leti so strokovnjaki iz podjetja Geo Trias opravljali raziskave na tem območju in preverjali sestavo ter kakovost materiala v obeh nasipih ob Semedelski promenadi. Teren sestavlja mehka glinena podlaga, medtem ko so v zgornjih plasteh naleteli na izkopni material, pomešan s komunalnimi odpadki in plastičnimi vrečkami. Prav na tej lokaciji so bile v preteklosti tudi koprske soline.

“Tudi, ko se ureja nasip, je treba narediti projekt, beležiti, koliko in kakšen material se tja nalaga, predvsem pa je treba nadzirati posedanja,” pojasnjuje Kočevar. Tudi zato ocenjuje, da je treba narediti raziskave stabilnosti terena in preveriti robne pogoje na zemljišču.

Gradbene posege na nasipu je opravljala poslovna naveza Grafist-Adriaing. Ante Guberac iz Grafista zatrjuje, da so sledili navodilom v projektu. “Tehnični pregled je bil opravljen, uporabno dovoljenje je pridobljeno, rekreacijskih površin pa še nismo predali, ker smo pred nekaj dnevi sklenili dela na tekaški stezi, ki smo jo preplastili s tartanom,” pravi.

V torek so teren zasedli geomehaniki, ki bodo ugotovili obremenitve in nosilnost terena, predvsem pa poskušali najti vzroke za zdrs zemljine. “Naj stroka pove svoje, nato pa se bomo na podlagi projektne rešitve odločili, kako se lotiti sanacije,” ocenjuje Guberac.

Sodni cenilec ugotavlja vzroke in išče krivce

V investicijskem programu zasledimo podatek, da je na obravnavanem območju prisotna podtalnica, česar pa ne gre zanemariti. Ključno bo torej poročilo strokovnjakov, ki bodo pokušali razvozlati, ali je nemara tudi ta dejavnik vplival na podor zemlje.

Koprska občina je medtem izdelavo mnenja, kaj se je pravzaprav zgodilo in kdo v verigi je odgovoren za napako, naročila cenilcu in izvedencu gradbene stroke Salku Pivaću. “Včeraj si je najprej ogledal razmere na terenu, nato pa se je poglobil v projektno dokumentacijo, kjer bo iskal morebitne nedoslednosti,” pojasnjuje pravni zastopnik občine Franci Matoz.

Župan krivdo vidi v sistemu javnih naročil

Koprski župan Boris Popovič sicer meni, da gre krivdo za takšne težave iskati v sistemu javnih naročil, ki je po njegovih besedah nedodelan in zgrešen. “Izbrati moramo najcenejšega projektanta, pa tudi če ni od tod in z našo realnostjo nima prav nobenih izkušenj. Izbrati moramo tudi najcenejšega izvajalca in najcenejšega nadzornika. Vse skupaj je skregano z zdravo kmečko pametjo,” opozarja Popovič.

Evroposlanec Igor Šoltes, ki je nekoč delal v Državni revizijski komisiji, kasneje pa je vodil računsko sodišče in velja za strokovnjaka za javna naročila, se deloma strinja z županovim pogledom. “Na načelni ravni je lahko najnižja cena realna težava, saj se na takšen način izgublja pri kakovosti,” meni. Obenem pa Šoltes zanika Popovičevo navedbo, da je občina primorana izbrati najcenejše izvajalce. “Nikjer ni izrecno napisano, da je cena edino merilo, res pa je, da se v praksi izkaže, da se naročniki odločajo prav za ta vidik. To pa se nato izkaže za škodljivo, ker se nato zgodi, da postane najcenejši projekt najdražji,” je kritičen Šoltes.


Najbolj brano