Nadangel Mihael se bo vrnil za občinski praznik

Piranski nadangel Mihael se bo vrnil natanko čez 16 dni, v soboto 13. oktobra, in še tisto popoldne bodo kip postavili na Tartinijev trg. Da se bodo obiskovalci lahko ob njem fotografirali, pojasnjuje župnik Zorko Bajc. Tisti konec tedna bo namreč v znamenju prireditev ob občinskem prazniku, ki ga obeležujejo 15. oktobra.

   Mihaelu  so že pred 110 leti   zamenjali nos, oko, levo nogo in prsni 
del (dotrajano pločevino so  kar prekrili z novo), tuniko so  
pokrpali. Foto: Gnom
Mihaelu so že pred 110 leti zamenjali nos, oko, levo nogo in prsni del (dotrajano pločevino so kar prekrili z novo), tuniko so pokrpali. Foto: Gnom

PIRAN > Informacijo potrjujejo v piranski občinski upravi. “Restavriran kip bo lepa popestritev tridnevnega praznovanja,” pravi Nina Trampuš iz kabineta župana Petra Bossmana.

“Pričakali ga bomo s pihalnim orkestrom in župnijskim pevskim zborom Georgios, blagoslovil ga bo koprski škof. Ob prvi priložnosti, ko bo pripravljena helikopterska posadka Slovenske vojske s pilotom majorjem Matejem Hajdinjakom in bo lep dan brez vetra, ga bomo vrnili na piranski zvonik,” jo dopolnjuje Zorko Bajc. Še prej bodo dodatno utrdili špico zvonika, ki so jo delno utrdili, predvsem zalili razpoke ob železnem drogu, na katerega je nataknjen kip, preden so ga 6. avgusta sneli in odpeljali na restavriranje v Ljubljano. Na pomoč bodo znova poklicali jamarja-plezalca Roberta Grilca-Chewapa, člana Jamarskega društva Dimnice Koper.

110 let mineva od prejšnje rekonstrukcije, 249 let pa od namestitve kipa.

V delavnici ljubljanskega podjetja Gnom so doslej opravili več kot polovico restavratorskega dela. “Pločevinast kip smo morali povsem razstaviti, zdaj končujemo z ojačanjem oziroma menjavo nosilne konstrukcije, sestavljene iz železnih palic,” utemeljuje direktor Jože Drešar. “Železne palice so bile v slabi kondiciji, ker je nanje pritrjena bakrena pločevina, zaradi katere prihaja ob stiku z železom do galvanske korozije. Konstrukcijo moramo ustrezno protikorozijsko zaščititi. Nasprotno pa so štirje obroči, na katere so pritrjene pokončne železne palice, dobro ohranjeni, saj so jekleni.”

Luknjice na bakreni pločevini, ki jih v spodnjem delu kipa ne manjka, krpajo z majhnimi bakrenimi zaplatami. Kip že 249 let kljubuje sončni pripeki, vetrovom in slanemu zraku. “Hujših klimatskih pogojev v Sloveniji skorajda ni, za razliko od nerjavečega jekla se železo na slanem zraku ne obnese. Konstrukcijo mestoma ojačujemo z jeklom, na primer pod krili kipa, saj je enega odlomila februarska burja,” navaja Drešar. Na drugi strani ima kip, ki so ga restavrirali že sredi julija 1908, veliko srečo; ker je votel, se po vsakem dežju in vlagi hitro osuši. Drešar je prepričan, da bo po zdajšnji rekonstrukciji zdržal več kot 110 let. Stala bo 25.000 evrov, ki jih bodo v piranski župniji zbrali s pomočjo kulturnega ministrstva in občine (prispevala bosta 12.000 oziroma 9000 evrov), 4000 evrov bo primaknila župnija sama. Tako Drešarja kot župnika pa je presenetilo zanimanje za kip, ki so ga pokazali ne samo Pirančani, ampak tudi sodržavljani in turisti.

Drugi največji kip daleč naokrog

Podoben bakreni kip, ki se vrti okrog svoje osi na vrhu zvonika, ima v bližnji okolici le župnijska cerkev sv. Eufemije v Rovinju. Tamkajšnji zvonik je visok 62 metrov (piranski je slabih 50 metrov) in je najvišji v Istri. Kip pa meri 4,7 metra, medtem ko ima Mihael skupaj z avreolo nad glavo 3,45 metra.


Najbolj brano