Lastniki stanovanj v Edi v šoku zaradi tožbe

Lastniki stanovanj in poslovnih prostorov v Eda centru so na nogah. V teh dneh prejemajo tožbe za izbris lastninske pravice na svoji lastnini, ker lastninski elaborat ni bil narejen pravilno. Tožijo jih upniki družbe Euroinvest v stečaju, med njimi tudi nekdanji zaposleni v Euroinvestu, ki so izdelali lastninski elaborat.

Z Eda centrom  je bilo v preteklosti že precej težav, tožba za izbris 
lastninske pravice pa je po mnenju stanovalcev najhujša. Foto: Leo Caharija
Z Eda centrom je bilo v preteklosti že precej težav, tožba za izbris lastninske pravice pa je po mnenju stanovalcev najhujša. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Z možem sva fizična lastnika dveh stanovanj v Eda centru. Kupila sva ju na začetku, ko je začel Euroinvest graditi. Cena je bila kar visoka in zdaj po šestih letih, ko sva vseljena, sva prejela tožbo za izbris lastninske pravice. Plačala sva vse. Stanovanje je bilo sicer obremenjeno z raznoraznimi hipotekami bank, ampak so bile vse izbrisane in tako smo bili stoodstotno vpisani na to lastnino,” je svojo pripoved začela Miranda Filej, ena od jeznih lastnikov stanovanja v Edi. Včeraj so se zbrali na zboru etažnih lastnikov, da bi se dogovorili, kako ukrepati zoper tožbo. Nekateri so jo že prejeli in jim že teče 30-dnevni rok za odgovor, nekateri pa je še niso prevzeli.

“21. septembra smo dobili 'plombo' v zemljiški knjigi na najini stanovanji prav zaradi te tožbe. To pomeni, da če želim danes prodati stanovanje, ga ne morem. Noben kupec ne bo kupil stanovanja, na katerem je 'plomba', in kjer gre za izbris lastninske pravice,” je še povedala Filejeva. Kar ne more verjeti, da je tožbo poleg podjetja Elcom, enega od upnikov v stečajnem postopku družbe Euroinvest, vložilo tudi pet nekdanjih zaposlenih v družbi Euroinvest, ki so prav tako upniki. Med njimi je tudi oseba, ki je bila zadolžena prav za elaborat, danes pa se soočajo s tožbo, ki se opira prav na ta elaborat.

67 lastnikov nepremičnin je prejelo tožbo za izbris lastninske pravice na stanovanjskih in poslovnih prostorih v Eda centru.

“Tožijo nas ljudje, ki so to napako naredili”

“To pomeni, da nas tožijo ljudje, ki so to napako naredili. Mislim, da je treba raziskati, v kakšni vlogi je tu Elcom. Bojim se, da je za Elcomom nekdo drug, ne samo eden,” je še povedala Filejeva. Sprašuje se tudi, zakaj je pet nekdanjih zaposlenih v Euroinvestu izpostavilo svoja imena. Sama tožbe še ni prejela, a že razmišlja tudi o protitožbi.

Najprej pa je potreben odgovor na tožbo, saj je ni mogoče kar umakniti. To lahko naredi le tožnik. Ker so nekateri tožbo že prejeli, imajo le še 14 dni za odgovor, zato se ljudem mudi. Na zboru etažnih lastnikov se jih je zbralo približno 40. Toliko je tudi stanovanj v zgornjih štirih nadstropjih Eda centra, ki so vsa prodana in večinoma tudi zasedena.

Pogovarjali so se predvsem o tem, ali se bodo za svojo pravico borili skupaj in skupaj najeli odvetnika ali vsak zase. Med 67 toženimi strankami je na prvem mestu Družba za upravljanje terjatev bank (Dutb), ki je lastnica večjega dela Eda centra, predvsem poslovno-trgovskega dela v nekaj nadstropjih. Na drugem mestu je Euroinvest v stečaju, pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ...

Tožba je smešna, a je treba odgovoriti

Predstavnikov Dutb na zbor etažnih lastnikov ni bilo. Nekateri stanovalci so si to razlagali, češ da je Dutb pač samo institucija, ki se je to v tolikšni meri ne tiče kot navadnih ljudi.

Na zboru je bilo slišati tudi mnenje, da pri nas ni možno, da bi sodišče razveljavilo vknjižbo v zemljiško knjigo, in da bo tožba padla, ker imajo lastniki sklep o vpisu v zemljiško knjigo, ki je pravnomočen. Govorili so tudi o tem, da je tožba smešna, nična, vseeno pa je treba nanjo odgovoriti in svojo pritožbo utemeljiti. Nekateri so zmajevali z glavami, da je bilo v Edi v preteklosti že veliko težav, ta pa je najhujša.

“Izbrisna tožba meri na izbris etažne lastnine, torej na izbris popolnoma celega objekta, ne fizično, ampak izbris etažne lastnine in vzpostavitev prejšnjega lastninskega stanja, torej vpis lastnine nazaj na Euroinvest, “ je povedal Peter Jan, ki je prav tako lastnik stanovanja v Eda centru. Izpostavil je še druge institucije, ki so tako ali drugače sodelovale pri urejanju etažne lastnine - geodet, geodetska uprava, notar ...

“Vsi ti ljudje so to podpisali. Vse je žigosano. Vse je bilo legalno vknjiženo. Če bi tožbo izgubili, brez posledic gotovo ne bo šlo,” je sklenil.


Najbolj brano