Finančni inšpektorji so se pomešali med trgače

Tudi na Krasu se trgatev bliža koncu. Letošnjo si bodo Kraševci zapomnili po lepi letini, pa tudi po obiskih inšpektorjev finančne uprave, ki so preverjali trgače. Njihove izkušnje bodo lahko prišle prav tudi sadjarjem, ki prav te dni začenjajo pobirati jesenske sorte jabolk.

Na Krasu so letos trgače presenetili inšpektorji finančne uprave. Foto: Marica Uršič Zupan
Na Krasu so letos trgače presenetili inšpektorji finančne uprave. Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS > “Ne nas slikati, ne vemo, če lahko tržemo pri sosedu! Hodijo inšpektorji po vinogradih in nadzirajo,” so nas med trgatvijo prejšnji teden opozorili v Godnjah. Po Krasu se je namreč hitro razširil glas o inšpekcijskem pregledu pri vinogradniku v Tomaju. “Seveda obiska inšpekcije nisem pričakoval. Ko je inšpektor prišel, me ni bilo v vinogradu, prišel sem šele, ko me je poklicala žena,” pripoveduje tomajski vinogradnik, ki sicer ne želi biti imenovan.

Inšpektor je imel najprej kar nekaj težav, saj so bili vsi trgači gluhonemi. Šele ko je prišel še vinogradnikov sin, ki je tolmačil inšpektorjeva vprašanja, se je pregled lahko začel. “Vprašal me je, če sem lastnik, koliko smo že potrgali, koliko trt imam, koliko tehta pobrano grozdje in še nekaj takih stvari. Nato sem podpisal še papirje,” je povedal vinogradnik s pomočjo hčere. “Inšpektor je bil sicer zelo prijazen in korekten, enkrat me je že pregledal, ko sem prodajal na stojnici,” je še dodal.

Septembra šest nadzorov v vinogradih

Da so inšpektorji v septembru res posebno pozornost posvetili prav vinogradnikom in trgačem, ki so jim pomagali pri spravilu grozdja, so nam potrdili tudi na finančni upravi: “V mesecu septembru so uslužbenci Furs sodelovali v šestih nadzorih, kjer je bilo dogovorjeno, da je poudarek dan vinski trgatvi. Trije nadzori so bili izvedeni na področju Primorske.”

A kot kaže, pri nobenem niso ugotovili kršitev, niti izrekli kazni. “S področij, ki so v pristojnosti Furs, v izvedenih nadzorih, ni bilo ugotovljenih kršitev,” so odgovorili na finančni upravi. Ali je to boljše ali slabše kot v preteklih letih, na finančni upravi ne vedo, ker nadzorov vinogradnikov ne vodijo ločeno.

Kdo lahko pomaga v trgatvi?

Ker se je med kraškimi vinogradniki razširila vest, da inšpekcija nadzira predvsem morebitno delo na črno, smo finančno upravo vprašali, kdo poleg članov kmetije sploh lahko pomaga pri trgatvi brez prijave dela. Izjeme od dela in zaposlovanja na črno so določene v zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, so odgovorili, in podrobneje pojasnili: “Ena izmed izjem je brezplačna pomoč na kmetijah ob sezonskih konicah. Ta oblika dela se lahko uporablja tudi pri trgatvi, vendar samo, če gre za dela na kmetiji v okviru osnovne kmetijske dejavnosti in če se delo opravlja brezplačno (kmetija, ki je organizirana v obliki statusa s. p. ali d.o.o. te oblike brezplačne pomoči ne more koristiti). Kot sezonske konice je smiselno razumeti čas, ko je v katerikoli panogi v kmetijstvu zaradi vezanosti na vegetacijo in vremenske razmere značilen izrazito povečan obseg potreb po delovni sili.”

Zakon dopušča tudi sosedsko in sorodstveno pomoč, in tudi ta je možna samo med fizičnim osebami in samo brezplačno.

To velja ne samo za vinogradnike, temveč tudi za sadjarje, ki bodo letos ob obilni letini tudi potrebovali pomoč pri obiranju jabolk.


Najbolj brano