Razburjenje zaradi dodatnega razpisa za ankaranski grb in zastavo

“Iskali smo idejne zasnove in ne dokončne podobe,” pojasnjuje ankaranski župan Gregor Strmčnik zaplet, ki je nastal po dveh razpisih za izbor podobe Ankarana v grbu in zastavi.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik Foto: Alenka Penjak
Ankaranski župan Gregor Strmčnik Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Minil je rok, ko so imeli krajani Ankarana čas, da občini pošljejo svoje mnenje o šestih predlogih oziroma idejnih zamislih za ankaranski grb in zastavo.

Uradno se občina predstavlja z grbom zelene barve, želje, da bi v svojih dolgih prizadevanjih za samostojno občino suverenost Ankarana pokazala še v občinskih znamenjih, pa je stara že nekaj let.

Zmagovalec bo, ali pa tudi ne

V prvem javnem razpisu je ankaranska občina med drugim zapisala, da bodo o končnem zmagovalcu odločali občani. Zapisala pa je tudi, da si pridržuje pravico, da ne podeli vseh nagrad, če prispeli predlogi ne bodo izpolnjevali meril natečaja. Kaj natančno bo storila, še ni znano.

Županu Gregorju Strmčniku se z zamenjavo simbolov v prvem mandatu ni mudilo. Februarja letos pa je le izšel javni razpis in poziv krajanom, naj občino zasujejo s predlogi. Med pogoji je bila objavljena tudi zahteva, naj se pri oblikovanju idej držijo heraldičnih načel. Kdor je javni poziv začutil kot osebni izziv, si je vzel čas za študij heraldike oziroma grboslovja. In nekaj jih je, ki jih je prav zato prizadel še drugi občinski javni poziv.

Uspešno se je končal tudi ta, pred komisijo se je nabralo več kot 200 predlogov in ko je naredila ožji izbor, je občina krajanom na dom poslala šest idejnih zasnov: tri so skladne s heraldičnimi smernicami, tri pa so v ožji izbor prišle po izboru laične ankaranske javnosti.

Antona Novaka iz Ankarana je zmotilo prav to, da je občina krajanom v izbor poslala zamisli, ki se ne držijo pravil grboslovja. Pa ni edini, saj Strmčnik pravi, da mu je pisalo še nekaj nezadovoljnih krajanov.

“Odgovore na vprašanja bodo krajani dobili v naslednjem občinskem glasilu. V zaključnem poročilu o izboru bodo zbrana vsa vprašanja in vsi odgovori,” odločitev, da odgovorov posameznikom ne bo pošiljal, utemeljuje ankaranski župan.

Novak je še pred glasovanjem o predlogih želel izvedeti, kako avtorji in nenazadnje tudi komisija utemeljujejo predstavljene ideje. “Ne vidim razloga, zakaj ste v glasovanje posredovali še dodatne tri predloge. Menim, da ste s tem kršili določila natečaja, saj gre za bistveno spreminjanje 'pravil igre' v času izvedbe javnega natečaja,” meni Anton Novak.

Župan ponavlja, da so zbirali zgolj ideje in če bo nastala presoja, da je krajanom najbolj všeč tista, ki odstopa od strokovnih smernic, jo bodo nenazadnje lahko heraldično preoblikovali. “Razpis smo ponovili, ker smo želeli še več predlogov. Nikogar zato nismo oškodovali,” je prepričan župan.


Najbolj brano