V kombi stlačil 25 ilegalcev

Bežal je od Obrova do Materije, pri odcepu za Rožice pa ni imel več izhoda. 24-letni Novomeščan je ustavil kombi, v katerega je stlačil kar 25 prebežnikov, od tega dvanajst otrok. Od nedelje o svojem dejanju razmišlja v koprskem zaporu. Minuli vikend so bistriški, kozinski in piranski policisti prestregli 72 migrantov, ki so ilegalno prestopili mejo.

S kombijem ljubljanskih oznak je Novomeščan prevažal 25 
ilegalcev.  Foto: PU Koper
S kombijem ljubljanskih oznak je Novomeščan prevažal 25 ilegalcev.  Foto: PU Koper

PRIMORSKA > V soboto kmalu po šesti uri popoldne so policisti na glavni cesti med Obrovom in Materijo opazili kombi ljubljanskih registrskih oznak in se odločili, da bodo voznika ustavili. Prižgali so modre luči in vozniku nakazali, naj ustavi, vendar ta ni upošteval njihovih ukazov, ampak je še pospešil proti Materiji. Policisti so pospešili za njim in ga ustavili izven Materije, pri odcepu za Rožice.

Policisti so najprej prijeli voznika in ugotovili, da gre za 24-letnika iz Novega mesta. Ko so odprli zadnja vrata tovornega kombija, pa so imeli v njem kaj videti. V kombiju se je gnetlo 25 prebežnikov: 13 Pakistancev, osem Somalcev, dva Iranca, Afganistanec in Indijec. Dobra polovica jih je bilo odraslih, kar dvanajst pa mladoletnih. Vsi so priznali, da so mejo med Slovenijo in Hrvaško prečkali nezakonito in zaprosili za mednarodno zaščito.

43 prebežnikov zaprosilo za azil

Od petka zjutraj do ponedeljka zjutraj so bistriški, kozinski in lucijski policisti prestregli skupno 72 ilegalnih prebežnikov. Od tega jih je 43 zaprosilo za mednarodno zaščito, 29 pa so jih takoj vrnili na Hrvaško. Med prebežniki je bilo največ Alžircev, Pakistancev, Iračanov in Somalcev. Največ dela so imeli bistriški policisti, ki so jih prijeli 36, 28 so jih prestregli kozinski, na območju piranske policijske postaje pa so jih prijeli osem.

Nekoliko drugačno zaščito pa so policisti odredili vozniku, odpeljali so ga v pridržanje, v nedeljo pa na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Ta je za Dolenjca po zaslišanju odredil pripor.

Štiri ure kasneje, ob pol enajstih zvečer, so bistriški policisti na vlaku, ki je pripeljal z Reke, odkrili štiri tujce s ponarejenimi potnimi listi Tajvana. Njihovo identiteto še ugotavljajo, zagotovo pa so bili ponarejeni potni listi, s katerimi so se predstavili policistom. Trenutno so še v pridržanju, dokler policisti ne ugotovijo, kdo sploh so.

V petek popoldne so policisti v Kosezah ustavili sumljivi vozili. Avto BMW je vozil 41-letni državljan Nemčije, volkswagen passat pa 38-letni državljan Iraka z urejenim statusom v Nemčiji. Prvi voznik je prevažal Iračanki, drugi pa Iračana in dve Iračanki. Iračane so policisti vrnili na Hrvaško, voznika pa pridržali. Eden od voznikov je imel celo ponarejeno grško vozniško dovoljenje. V soboto sta po zaslišanju na koprskem sodišču končala v priporu.


Najbolj brano