Samo Fakin: “Izguba zame ni opcija!”

Odprava izredno dolgih čakalnih dob in vrst, dobro zastavljena dejavnost otroške srčne kirurgije, sanacija bolnišnic z okrepitvijo poslovodenja, kakovost zdravstva, finančno stabilen sistem, zagotovitev denarja za razvoj, so med najbolj ključnimi nalogami dela zdravstvenega ministra Sama Fakina.

Samo Fakin Foto: STA
Samo Fakin Foto: STA

LJUBLJANA > Po tednu dni prevzema funkcije je na neformalnem srečanju z novinarji minister za zdravje Samo Fakin nanizal nekaj ključnih nalog, ki bodo zaznamovala mandat.

Že mesece vroča tema je vzpostavitev in organizacija dejavnosti otroške srčne kirurgije, kar je podedoval. To uvršča med najaktualnejše naloge: “Slovenija potrebuje takšen center z usposobljenimi ekipami. Delovanje bo možno le z sodelovanjem s tujimi centri in tudi v prihodnje bomo redkejše primere napotovali v tujino, kjer so za to veliko bolje usposobljeni,” našteva Fakin. “Brez sodelovanja tujih specialistov v centru doma tudi ne bo šlo. Že zdaj se je izkazalo za dobro sodelovanje s specialisti iz Hrvaške in Češke in s prof. dr. Gregoričem iz ZDA. Vse to bomo ohranili, ne vem pa še, kakšna bo oblika delovanja tega centra. Zadevo še preučujemo.”

Sekretarjev še ni

Minister še nima državnih sekretarjev, saj bo o predlogu za sekretarja za javno zdravje v četrtek razpravljala vlada in imena še ne razkriva, sekretarja za bolnišnično dejavnost pa še išče.

Čakalne dobe so drugi najpomembnejši problem, ki ga namerava razrešiti. Ministrstvo čaka na podatke bolnišnic in zdravstvenih domov in jih tudi samo zbira za izostritev slike, koliko bolnikov je v čakalnih vrstah in za katere dejavnosti. Fakin ob tem napoveduje okrepitev osnovnega zdravstva in vloge osebnega zdravnika, kar bi zmanjšalo napotovanje k specialistom.

O izgubah bolnišnic poudarja: “Izguba zame ni opcija!” Za ta namen se bo prihodnji torek sešel z direktorji 26 bolnišnic na pogovor. Le osem jih ob polletju ni imelo izgube. Ta pri preostalih skupaj znaša 21,3 milijona evrov. 15 bolnišnic je v sanaciji, a jih je sedem le-to izpeljalo slabše od za to pripravljenih sanacijskih programov. “Ključna sta organizacija dela in racionalno poslovanje,” pravi Fakin. “Hkrati bo treba okrepiti tudi poslovodenje. Sistem zdravstva bo učinkovit le, če bo finančno stabilen, kar je prav tako prioriteta, pa tudi zagotavljanje denarja za razvoj, ob sočasni skrbi za kakovost.”

Tudi dolgotrajna oskrba

Nastaja novi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki mora ustrezati razmeram in pritegniti področji sociale in financ. Podlaga za zakon bo izpeljava pilotnega projekta. Njegov prvi del že poteka na območju Celja, Dravograda in Krškega, drugi del projekta še pripravljajo.

Glede dodatnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in njegove ukinitve poudarja, da je to zahtevno vprašanje, ki terja odločitev, povezano s prispevno stopnjo: “Če bi ga ukinili, bo dvig prispevne stopnje za zdravstvo nujen, kar pa zahteva široki konsenz, ki ne bo preprost.”


Najbolj brano