Feo kot Ambisont in vsestranski umetnik

Krajevna skupnost Kobarid skupaj z Društvom slovenskih pisateljev in centrom PEN ter številnimi posamezniki Občini Kobarid predlaga, da bi pred Kulturnim domom postavili spomenik vsestranskemu umetniku Ivanu Volariču Feotu (1948 - 2010). Odbor za gospodarstvo soglaša, danes bodo o tem odločili občinski svetniki.

Damijan Kracina  je obeležje zasnoval kot Feo Ambisont in Feo 
umetnik.  Foto: Neva Blazetič
Damijan Kracina je obeležje zasnoval kot Feo Ambisont in Feo umetnik.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Spomenik oziroma obeležje vsestranskemu umetniku Ivanu Volariču Feotu (Fea so vsi poznali kot Feota o.p.) je v plastiki že narejeno v obliki dveh glav. Ena predstavlja Feota kot umetnika. Druga ga približa kot domorodca, posebneža s staroverskim uvidom v naravo in mitološko duhovno sfero, kot potomca staroselskega keltskega plemena Ambisont. Tako se je ob popisu prebivalstva sam opredelil. Obeležje so lani, ob sedmi obletnici njegove prezgodnje smrti, predstavili v okviru kulturnih dnevov Myea Locatelli pri domačiji Lukatel v Volčah. Čaka na izdelavo v bronu in na stalno lokacijo.

Med pobudniki je tudi kipar Damijan Kracina, ki je umetniško upodobil Feotov portret. Doma je v Starem selu v bližini Feotove domače vasi, poznal ga je že kot osnovnošolec: “Upodabljam ga kot hudomušnega vaškega posebneža, domorodca, Ambisonta. Tako so ga videli domačini. Na drugi strani ga približam kot umetnika, kot ga vidijo v intelektualnih krogih. Vse to ni šlo v eno glavo, zato sem se odločil za dve,” je lani avgusta povedal pri Lukatelu. O kipu je začel razmišljati že pred štirimi leti, predlani je začel zbirati slikovno gradivo, pomagal si je s prizori iz filmov, saj je bil Feo tudi igralec. Veliko je našel v Narodni univerzitetni knjižnici, kjer zapuščino hranijo v zbirki pomembnih literatov. V tej knjižnici nastaja tudi Feotova mapa, zato naprošajo, naj vsi, ki imajo karkoli v povezavi z njim, to posredujejo. Društvo pisateljev snuje Feotovo spominsko pot z zgodbo umetnika in posebneža. Pobudnik je tudi arhitekt Rok Klanjšek, ki je prispeval načrt prenove kobariškega trga in tudi predlog prostorske ureditve in postavitve dveh bronastih obeležij na občinskem zemljišču pri Kulturnem domu.


Najbolj brano