Srednji razred se krepi

Nogometni prvoligaši so opravili z uvodno četrtino sezone, kar ponuja tudi izhodišča za tehtnejše ocene in primerjave. V nižjih ligah pa se prav tako kažejo jasnejši obrisi klubskih moči.

Sežance (v belih dresih) in Brice čakata konec tedna novi 
pomembni preizkušnji v 2. SNL.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sežance (v belih dresih) in Brice čakata konec tedna novi pomembni preizkušnji v 2. SNL.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVA GORICA > Pred letom dni je bil vrstni red po devetih krogih v prvi SNL sledeč: Olimpija 23 točk, Maribor 21, Gorica 13. Tudi po prvi četrtini letošnje sezone našteta trojica kroji vrh, le da so točkovna razmerja nekoliko drugačna: Mariborčani imajo 21 točk, Ljubljančani 17, Novogoričani 16. Razlike med vodilnimi so torej manjše oziroma je trojica bolj strnjena, a to velja za prvenstvo kot celoto. Pred letom dni sta bila na dnu že zasidrana Triglav s štirimi in Ankaran s tremi točkami. Oba sta bila po devetih krogih še brez zmage.

V letošnji sezoni se je srednji razred precej okrepil oziroma so se zabrisale razlike s spodnjim. Na zadnjih mestih sta Krško in Rudar s 7 točkami, Mura kot prijetna prvoligaška osvežitev in Triglav jih imata 9, Domžale in Celje 11, 13 točk pa je zbral Aluminij, ki je eno od presenečenj uvodne četrtine. Kidričani so sicer tudi v prvem delu pretekle sezone zbrali le tri točke manj.

Manj golov in tudi točk

Z izkupičkom gotovo ne morejo biti zadovoljni Domžalčani, res pa je, da tudi lani v prvenstvo niso krenili posebej prepričljivo. Osvojili so le točko več, so se pa prebili na prag skupinskega dela evropske lige. Evropska zgodba Domžalčanov je bila letos bistveno krajša. Ko so jo končali, so tudi prodali najboljšega strelca Lovra Bizjaka in enega od nosilcev igre Matijo Široka. Že prej so zaradi dopinškega prekrška za jesenski del sezone ostali brez Amedeja Vetriha. V oči bode strelski primanjkljaj. Še dobro, da so Domžalčanom v soboto z avtogoloma priskočili na pomoč Mariborčani, sicer bi bil izkupiček še slabši. Z naskokom najtanjšega imajo Krčani, ki so zbrali še solidno število točk upoštevajoč le štiri dosežene zadetke. Lani sta blestela Tonči Mujan z asistencami in Miljan Škrbić z goli. Krško je imelo na svojem računu 16 golov in 12 točk. Z zmago v Kranju proti Triglavu, ki je vse dosedanje točke osvojil na gostovanjih, so klavrno začetno bilanco za silo izboljšali Velenjčani.

Rudarsko delo

Rudar je lani zbral šest točk več, a poletje vendarle ni bilo tako sivo. Sveži denarni prilivi od uvrstitve v drugi predkrog evropske lige in prestop mladega reprezentanta Jake Bijola v moskovski CSKA so bili v klubski perspektivi morda še pomembnejši. Podobno zgodbo so lani pisali pri Gorici, ki je sicer morala preskočiti odročno armensko oviro, hkrati pa je uresničila prestop Matije Bobna v ruski Rostov. Novogoričani so preteklo sezono začeli na dveh frontah, prvo zmago pa so na domači sceni dočakali šele v petem krogu. Prvenstvo so odprli s tremi porazi, letos pa so se zmage razveselili že takoj na uvodu proti branilki naslova Olimpiji. Z gostovanjem Gorice v Ljubljani se bo v četrtek zvečer tudi sklenil 10. krog v prvi SNL.

V drugi ligi bo konec tedna na sporedu deveti. Sežanci so že blizu vrha, v soboto jih čaka gostovanje pri Rogaški, ki v Biljah ni bila posebej prepričljiva. Na dnu lestvice tekma jeseni nemara čaka Brice, ki bodo v nedeljo gostili Beltince. Zmaga je takorekoč nujna. Tako za uvrstitev na lestvici kot moštveno samozavest. V tretji ligi zahod je že po šestih krogih jasno, da Koprčane na poti do prvega mesta in dodatnih kvalifikacij za drugo ligo ne more zaustaviti nihče. Je pa obračun v Izoli spet potrdil, katere tekme sprožijo največ zanimanja med gledalci - (dobro)sosedski dvoboji.


Najbolj brano