Se selektor Kovač poslavlja?

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je v nedeljo zvečer po porazu (2:3) z Avstralijo v Bologni poslovila od svojega prvega nastopanja na SP z 12. mestom. Ker so bila pričakovanja višja, selektor Slobodan Kovač razmišlja o slovesu.



Med igralci in vodstvom bo kmalu po prvenstvu napočil obračun opravljenega  dela na SP. Foto: OZS
Med igralci in vodstvom bo kmalu po prvenstvu napočil obračun opravljenega dela na SP. Foto: OZS

BOLOGNA > Slovenci so z uvrstitvijo v drugi del svetovnega prvenstva - med 16 najboljših - dosegli osnovni cilj, ki ga je kanalski libero Jani Kovačič, ko smo ga vprašali za oceno prvega dela prvenstva v Firencah, ocenil s 3,5. Za kaj več je - potem ko smo pričakovano opravili z Dominikanci, Japonci in Belgijci - manjkala zmaga nad Argentino, ki smo jo po vodstvu v nizih z 2:1 že imeli v rokah. Ocena za drugi del v Bologni ne more biti višja.

Kovačič ob klavrnem slovesu ni iskal izgovorov: “Mučili smo se od prve žoge, kot da ni bilo želje za igranje, Avstralci pa so bili željni igre in so v njej uživali. Zmagali so povsem zasluženo. Vsak mora prevzeti svoj del odgovornosti. Tako v nedeljo kot na celotnem prvenstvu smo preveč nihali, da bi se lahko kosali z najboljšimi reprezentancami.”

Fantje so v drugem delu v Bologni naredili, kar so morali - še enkrat so dokazali, da so boljši od Belgijcev, potem pa so se ustavili. Pričakovanja, da bodo našli svojo pot v tretji del prvenstva - med šest najboljših - z zmago nad olimpijskimi prvaki Brazilci, niso bila stvarna, ostaja pa grenak priokus po nedeljskem zadnjem dejanju - porazu z najslabšo ekipo skupine, Avstralijo. Slovenija je zapravila vodstvo z 2:1 ter priložnost za zmagovito slovo in za osmo mesto na SP. To seveda prinaša tudi več točk za razvrstitev na svetovni lestvici, ki se upošteva pri olimpijskih kvalifikacijah.

Selektor Slobodan Kovač tokrat ni izbiral besed: “To je katastrofa, za katero sem v največji meri kriv sam. Fantov nisem znal dovolj motivirati, vseeno pa veliko stvari ne razumem. Ali v nedeljo naš boj za osmo mesto za fante ni bila zadostna motivacija? Nismo se zavedali, da igramo tudi za državo in ne samo zase. Izgubil sem živce. Razočaran sem. V tem trenutku res ne vem, ali sem še pripravljen voditi to ekipo, ki je razvajena, ko ji ne gre.”

Za razvrstitev od prvega do šestega mesta na SP se bodo do konca tedna borile zmagovalke štirih skupin drugega dela - Italija, Brazilija, ZDA in Poljska, ter dve najboljši drugouvrščeni ekipi iz omenjenih skupin - Srbija in Rusija. Na enem od teh drugih mest se je videla tudi Slovenija in ta cilj bi bil, če bi izkupičku dodali točke za zmagi nad Argentino in Avstralijo, dosegljiv. Ostaja dejstvo, da so se med elito uvrstile dolgoletne velesile, ki jih bomo odslej gledali v TV prenosih iz olimpijske dvoranev Torinu.


Najbolj brano