Bistriška kmetijska tržnica v znamenju jabolk in žganjekuhe

Medtem ko so lani obiskovalci bistriške kmetijske tržnice pogrešali brkinska jabolka in slive, je bilo letos teh v izobilju kot že dolgo ne. Predvsem jabolk, ki so letos izjemno dobro obrodila; kuhanje brkinske slivovke in drugih domačih žganj pa je bila rdeča nit letošnjega dogajanja.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

ILIRSKA BISTRICA > V dolgi vrsti stojnic, pred slabim vremenom varno umaknjenih pod velik šotor, je bila ena namenjena predstavitvi različnih sort jabolk, sliv in hrušk. Zlasti nabor prvih je bil pester, bilo jih je več kot 30, brkinske pridelovalce sliv, ki jim pridelek redči šarka, pa je zanimalo tudi 15 sort sliv, saj nekatere med njimi preskušajo prav glede odpornosti na bolezni.

Sicer pa je bila ponudba na stojnicah res pestra. Nekaj ponudnikov je prišlo celo iz Istre, s Postojnskega in od drugod, veliko pa je bilo kmetov in obrtnikov iz bistriške občine. Kmetija Jagodnik-Lačman iz Kosez je tako ponujala nabor suhih mesnin iz svinjskega mesa, sadjarstvo Miše s Sabonj jabolka in krompir, iz domačih bistriških logov so bili tudi manj znani beluši.

Seveda ni manjkalo niti kislo zelje. “Kisati smo začeli ko je šla zadruga Hmezad v stečaj. Najprej smo kisali pomalem, nato smo postopoma povečevali,” je povedal Vincenc Primc, medtem ko je njegov vnuk Matija pridno zlagal posode s kislim zeljem na stojnico. “Ni mi težko, lepo mi je delati,” je povedal prijazen osnovnošolec. V pridelavo in kisanje zelja je sicer vpeta vsa družina, saj je dela s toliko glavami zelja veliko. Povpraševanje po kislem zelju narašča, prodajo vse, kar pridelajo. Nekaj posameznim kupcem, nekaj trgovinam, pa mesnicam, ki zelje prodajajo skupaj s klobasami, z domačim zeljem zalagajo tudi bližnje šole. “Tudi repo kisamo, a zanjo je zdaj še prezgodaj, še raste. To zelje smo posadili bolj zgodaj in ga v začetku avgusta že začeli ribati,” je še pojasnil Primc.

Že četrto leto so prišli na bistriško stojnico tudi člani zadruge Lodrica z Reke na Hrvaškem. “Mi smo etnološka zadrga, promoviramo tradicijske vrednote, stare obrti, uporabo naših zdravilnih zelišč v hrani,” je povedala Biserka Popdankovski in dodala: “Zelo radi prihajamo sem, dobri prijatelji smo, Reka in Ilirska Bistrica sta si zelo blizu.”

V soboto so v sklopu tržnice prvič pripravili tudi posvet o kmetijstvu. Med temeljito analizo stanja in primerjavo kmetijstva na Primorskem danes in leta 2010 so kmetje največ opozoril namenili divjadi in pretirani birokraciji.

Za dvodnevno kmetijsko tržnico, ki naj bi po pričakovanjih organizatorjev privabila 5000 obiskovalcev, so združili moči domača občina in TIC, Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica ter kmetijska in kulturna društva in organizacije.


Najbolj brano