Rebula Up (Ščurek)

- suho belo kakovostno vino ZGP - letnik 2013 - 14 % vol. alk. - Stojan Ščurek (Plešivo) - cena: 42 evrov (v kleti)

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

Pri Ščurkovih so ob letošnjem simpoziju o rebuli v Vili Vipolže poskrbeli za premiero novosti v svoji kar široki paleti vin. Up, njihovo najvišje kategorizirano rdeče vino, je dobilo belega brata. Gre za rebulo letnika 2013. Grozdje zanjo je z najvišjih brajd na čisti opoki, trgano je bilo v začetku oktobra. Na kratko so ga macerirali, slabo tretjino jagod pa so z moštom na fermentaciji in zorenju leto dni pustili v velikem sodu. Sledil je pretok v 500-litrske hrastove in akacijeve sode, letošnjo pomlad pa stekleničenje. Vino je kristalno, odsevne svetlejše jantarne barve. Cvetica je široka, cvetno-medena, po zrelem rumenem sadju, nekoliko po sredozemskih zeliščih in v začetku tudi malce vanilijasta, s časom pa na vse pomembnejše mesto stopa mineralnost z vonjem opoke po dežju. V ustih je vino toplo in suho, sadnost, medenost in zeliščnost se ponovijo. Čez nekaj trenutkov okus prevzame izrazita mineralnost, ki obvladuje tudi malenkost taničen, domala rezek srednje dolg pookus. Skladno, strukturno, ekstraktno in karakterno vino, ki je v prepričljivi resnosti še vedno igrivo. Na vsak način gre za dolgoprogaša. V času uveljavljanja rebule kot vrhunske sorte s strmih pobočij so Ščurkovi nadgradili njeno ponudbo iz domače kleti, v kateri že zorijo tudi nasledniki premiernega upa.


Najbolj brano