Šarec na Cerju pozval Slovence k enotnosti: “Tudi to je mir, da držimo skupaj”

Današnje vseslovensko zborovanje za mir, ki je predstavljalo vrhunec prireditev ob in v pomniku na Cerju v okviru mednarodnega dneva miru, je kljub slabi vremenski napovedi v šotor ob pomniku privabilo veliko ljudi. Premier Marjan Šarec je poudaril, da moramo biti Slovenci enotni in skupaj negovati mir v naši državi.

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Kot je poudaril Marjan Šarec, Slovenci nikoli nismo napadali, ampak smo se kot “narod hlapcev” vedno samo branili. Danes naši državi ne grozi tak napad kot v prvi in drugi svetovni vojni, ki sta terjali veliko žrtev in izgubljenih generacij, smo pa ranljivi, je opozoril.

“Ne bodimo naivni, da živimo v neki oazi, kjer se nam ne more nič zgoditi. Ne bodimo naivni, da nas imajo vsi na svetu radi, veliko je tudi takih, ki izvajajo takšne ali drugačne aktivnosti tudi proti naši državi. A tako je vedno bilo in vedno bo. Na nas pa je, da vzpostavimo takšno strukturo, da se bomo sposobni braniti, kadar bo to potrebno,” je povedal predsednik vlade.

Šarec nima vtisa, da lahko izgubi podporo Levice

Premier Marjan Šarec je ob robu slovesnosti ob mednarodnem dnevu miru danes povedal, da po pogovorih z Levico ni dobil vtisa, da lahko izgubi njeno podporo. Glede imenovanja Damirja Črnčeca v KPV se ne strinjajo, a Šarec izpostavlja pomen sodelovanja in dialoga v politiki. "Dokler teče dialog, ni vojne in mi si moramo prizadevati za to," je dejal. Levica in največja vladna stranka LMŠ bosta pogovore nadaljevali prihodnji teden. Šarec se je v današnji izjavi dotaknil tudi dogajanja v zvezi z arbitražo. Kot je dejal, je Evropska komisija politično telo, nekaj pa pripisuje tudi povezavam v Evropskem parlamentu. "Vsaka povezava ščiti tistega, ki je nekoliko močnejši. Verjetno gre tukaj tudi za to. Kot politično telo se lahko Evropska komisija odloči kakor hoče, lahko spoštuje pravno mnenje ali ne," je dejal Šarec. Za nas je po njegovih besedah merodajno arbitražno sodišče, ki je razsodilo: "Tudi mi nismo povsem zadovoljni z razsodbo, ampak jo moramo spoštovati. Druge izbire ta hip nimamo." STA

Kdor ni doživel vojne, ne more govoriti, kaj bi tedaj lahko bilo drugače

Velik aplavz si je prislužil tudi, ko je poudaril, da tisti, ki druge svetovne vojne nismo doživeli, ne moremo govoriti, kaj bi lahko bilo takrat drugače. “Druga svetovna vojna ni bila, tako kot skušajo danes nekateri prikazati, državljanska vojna ali ne vem kaj še vse drugega, ampak je bila vojna za osvoboditev, za obstoj slovenskega naroda. In vedno moramo znova ponavljati, da se je tudi takrat zgodil velik del slovenske državnosti. Hkrati so se seveda zgodili tudi zločini, ampak to vojna prinese s seboj. Vojna ni poezija, vojna je kruta. In da bi danes govorili mi, ki je nismo doživeli, kaj bi takrat moralo biti, kaj bi lahko bilo in česa ni bilo, je milo rečeno neresno in ne v skladu s tedanjim dogajanjem, ki ga mi ne poznamo,” je bil oster in še dodal, da smo lahko hvaležni vsem, ki so imeli pogum, da so se borili za svojo domovino.

Nihče ne bo izobešal zastav namesto nas

Osnovna vrednota v Sloveniji je bila po besedah premierja vedno beseda mir. Zato je prav, da si še naprej prizadevamo za to vrednoto in imeti moramo radi svojo domovino, je poudaril. “Če mi ne bomo imeli radi svoje domovine, če mi ne bomo izobešali slovenskih zastav, drugi jih ne bodo namesto nas. In lahko se nam enkrat zgodi, da te domovine ne bomo več imeli, kajti žal zgodovina človeštva ni zgodovina miru, temveč zgodovina vojne.”

Slovencem je še položil na srce, naj se ne kregamo zaradi politike, saj je to zgolj obrt, ki naj bi reševala probleme. “In tudi to je mir, da ne razdvajamo naroda in držimo skupaj. In če bomo držali skupaj, če bomo uspešni, potem bo tudi naša domovina obstala. To smo dolžni tistim, ki so zanjo dali svoje življenje.,” je še dejal.

Pomnik na Cerju je simbol prizadevanja slovenskega naroda za lastno državo

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je poudaril, da je praznovanje dneva miru na Cerju že tradicija, zadnji dve leti pa so ga razširili na tri dni. Predsedujoči Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije Ladslav Lipič, pa je povedal, da je pomnik na Cerju simbol prizadevanja slovenskega naroda za lastno državo. “Prav zato se v Sloveniji vrednosti miru zavedamo, saj je to prizadevanje za mir posledica dejstva, da smo se morali za našo svobodo in samostojnost bojevati tudi z orožjem v roki.”

Vseslovensko zborovanje za mir je pripravila Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije skupaj z občino Miren- Kostanjevica in občinskim zavodom za turizem. Kulturni program, ki se je začel prihodom praporščakov, so po scenariju Roka Andresa oblikovali pevka Ditka, vokalna Skupina Chorus '97 iz Mirna, Orkester slovenske policije, primorski kulturnik Andrej Jelačin in Klub mladih Tigr.


Najbolj brano