Zdrava hrana, gibanje in pogovori

Dijaki v ajdovskem dijaškem domu in njihovi vzgojitelji so si sredine popoldanske učne ure popestrili s projektnim dnevom Zdravo popoldne in z njim obeležili deseto obletnico sodelovanja v Slovenski mreži zdravih šol. Rdeča nit letošnjega dogajanja so duševno zdravje, gibanje in prehrana.

Tudi piškoti so lahko zdravi, če so iz pravih sestavin. Foto: Alenka Tratnik
Tudi piškoti so lahko zdravi, če so iz pravih sestavin. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Dijaški dom Srednje šole Veno Pilon je že deset let vključen v Slovensko mrežo zdravih šol. “V okviru interesnih dejavnosti pripravljamo dogodke, na katerih dijaki spoznavajo pomen zdravega načina življenja, tako telesnega kot čustvenega in socialnega. O teh temah se radi pogovarjajo, v domu pa imamo priložnost, da se jim posvetimo tudi z bolj osebnim pristopom, drugače, kot to poteka v šoli,” pravi vzgojiteljica Alenka Nagode. Skrbijo za čisto okolje, ločeno zbiranje odpadkov je že uveljavljena praksa, s ponovno uporabo materialov so med drugim polepšali opremo v dnevnem prostoru, za dobrodelne namene zbirajo plastične pokrovčke.

Letošnji projekt so poimenovali Zdravo popoldne, 136 dijakov pa je učne ure z vzgojitelji in s profesorjema športne vzgoje preživelo na delavnicah. Ogledali so si film Zašpehan narod, pekli zdrave piškote, igrali nogomet, plesali, šli do izvira Hublja, se pogovarjali o duševnem zdravju, iz uporabljenih materialov izdelovali vrečke za sadje in okvire za slike ter uredili bralni kotiček s knjigami o zdravem življenju.

Med tistimi, ki so popoldneve z veseljem preživeli malo drugače, je bila tudi dijakinja prvega letnika Taja Nabergoj. “Projekt je zanimiv, ker lahko izbiramo med številnimi delavnicami. Tudi sicer skrbim za zdravje. Že tako, da vsak dan pridem iz četrtega nadstropja po stopnicah v šolo in nazaj, treniram košarko, poleti rolkam, pozimi bordam. Ker sem vegetarijanka, pojem zelo veliko sadja in zelenjave. Stres premagujem s pogovorom.”


Najbolj brano