Še petič čez cesto proti tovornjakom v tranzitu

Danes popoldne se je za približno 45 minut promet ustavil še v Hrpeljah. Domačini, ki bivajo ob cesti Kozina-Starod, so s prehajanjem ceste na prehodu pri občini spet opozorili, da jim je dovolj tranzita težkih tovornjakov.

Čez prehod za pešce v Hrpeljah se je sprehajalo več kot 50 
domačinov iz krajev ob cesti Kozina-Starod. Foto: Helena Race
Čez prehod za pešce v Hrpeljah se je sprehajalo več kot 50 domačinov iz krajev ob cesti Kozina-Starod. Foto: Helena Race

HRPELJE > To je bil že peti protest na cestah Kozina-Starod in Postojna-Jelšane v zadnjih treh tednih; domačini so svoje nestrinjanje z državno politiko, ki ne omeji tovornega prometa na teh cestah in gradnjo avtoceste odmika daleč v prihodnost, izrazili že v Jelšanah, Podgradu, Topolcu, Obrovu in včeraj v Hrpeljah. Tudi tokrat se je zbralo več kot 50 ljudi, ki so približno tri četrt ure hodili čez prehod za pešce. Medtem se je nabrala kolona vse do avtoceste na Kozini, in še dolgo je trajalo, da se je promet, ki mora še mimo semaforja, sprostil.

Do konca protesta se je domačinom pridružilo kar osem policistov, ki so po 45 minutah ustavili prehajanje ceste.

Kot na prejšnjih protestih so zbrani ponovili, da jim je dovolj težkih tovornjakov. “Hrup je neznosen, vibracije povzročajo poškodbe objektov, pa tudi emisije so škodljive. Tod mimo gre 1000, 1500 tovornjakov na dan in to je obremenitev, ki je ne bi nihče želel v svoji bližini. Ponoči in v nedeljah je kako urico manj tovornjakov, miru ni nikoli,” je povedal Zmago Dujc iz Hrpelj. Majda Rodica, prav tako domačinka, pa: “Grozljivo je živeti tu. Bili smo prisiljeni zamenjati okna, da sploh lahko bivam. Pri odprtih oknih ni govora, da bi živeli in spali. Pločnike imamo mizerne, pešci so izpostavljeni, čakamo na prehodih, ne moremo se pogovarjati.” Dodala je, da državne institucije očitno ne slišijo domačinov, zato jim je ostalo le protestiranje.

A odgovora institucij kljub temu niso dobili. Čeprav so ministrstvu in direkciji z društva Mirna cesta poslali dopise z zahtevami za preusmeritev tranzita na avtocesto Zagreb-Ljubljana-Fernetiči in za omejitev tovornega prometa ponoči, ni odziva, je povedal Dejan Dodič iz društva. Opozoril pa je še, da je polovica ceste Kozina-Starod na vodovarstvenem območju, ki napaja Rižano, ta pa zagotavlja pitno vodo za Istro.


Najbolj brano