Jutri Dan brez avtomobila

Evropskemu tednu mobilnosti sta se pridružili tudi postojnska in pivška občina, kjer že ves teden potekajo različne aktivnosti, namenjene spodbujanju trajnostne mobilnosti. Odziv občanov je boljši od pričakovanj, opažajo organizatorji, ki upajo, da bodo navdušenje za kolesarjenje in hojo po mestu ohranili še naprej.

Dogodki ob evropskem tednu mobilnosti so dobro obiskani. Foto: Anže Furlan
Dogodki ob evropskem tednu mobilnosti so dobro obiskani. Foto: Anže Furlan

POSTOJNA, PIVKA > V Postojni, kjer so vzpostavili tudi posebno info točko na Titovem trgu in na Ljubljanski cesti, se ves teden vrstijo predstavitve trajnostne mobilnosti, varnih poti v šolo, sejem rabljenih koles in opreme, šola varne vožnje za male kolesarje, merjenje krvnega sladkorja in tlaka, kolesarski izlet, vsak dan je na voljo izposoja e-koles, mini kolesarski poligon ...

Ves teden poteka tudi zbiranje kuponov za prihod v službo, šolo in po opravkih peš, s kolesom ali javnim prevozom, ki jih lahko občani zamenjajo za nagrado. “Odziv občanov je odličen. Že drugi dan smo morali ponatisniti knjižice za zbiranje kuponov. Predvsem je več otrok, ki v šolo prihajajo s kolesi ali skiroji,” pravi Martina Ivanović, predsednica sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu postojnske občine in dodaja, da jim je pestrejši program omogočila uspešna prijava na razpis ministrstva za okolje in prostor.

V Pivki je center za krepitev zdravja pripravil predavanje o aktivnem življenjskem slogu. Oba župana sta simbolično prevažala starejše, ki uporabljajo brezplačni prevoz Zavoda Sopotniki. Postojnski in pivški šolarji so v spremstvu odraslih v šolo prihajali peš s Pešbusom. Danes so v Pivki in Košani zaprli ceste mimo obeh šol, da so postale igrišče.

Jutri med 10. in 20. uro bo v Postojni Dan brez avtomobila. Tržaška cesta bo zaprta, na njej bodo spretnostni poligon za kolesarje s tekmovanji, kolesarski piknik, zabavni program s tricikel bandom, zumba z Anito, igre, žrebanje ... Ivanovićeva upa, da bo jo bo v prihodnje možno trajno zapreti za promet. “Verjamem, da bi se ljudje z veseljem odpravili peš skozi staro mestno jedro in bi Postojna s tem še bolj zaživela.” Če bo občina uspešna na razpisu, bo Postojna prihodnje leto dobila tudi več postajališč za izposojo e- in navadnih koles.


Najbolj brano