Bodo okrevanja pravočasna?

Dvorana Paladozza v Bologni bo drevi ob 20.30 prizorišče prve tekme slovenskih odbojkarjev v drugem delu svetovnega prvenstva. Tekmec bo Belgija, ko jo je Slovenija v soboto na tekmi prvega dela že premagala.

Slovenci so Belgijce dobro ustavljali z blokom. Foto: Igor Mušič
Slovenci so Belgijce dobro ustavljali z blokom. Foto: Igor Mušič

BOLOGNA > Dobra novica za Slovence je, da je Bologna zaradi bližine prijaznejša za dnevne navijaške obiske podpornikov naše reprezentance, slaba pa, da imamo krajšo klop od žilavih Belgijcev. Tekmo si bo mogoče ogledati tudi v prenosu TV Šport klub 1. V prvem delu v Firencah smo tekmeca kompletni ugnali s težavo (3:2), poškodbi gležnjev Novogoričana Dejana Vinčiča in Štajerca Tončka Šterna pa sta povzročili, da smo na mestu organizatorja igre in napadalca ostali brez menjav. Štern okreva hitreje in bo danes verjetno pripravljen pomagati prvemu “bombniku” Slovenije, Izolanu Mitji Gaspariniju, ki ima po trdem srečanju z nezaščitenim firenškim elektronskim reklamnim panojem tudi sam načeta gleženj in koleno. Stanje Vinčiča se sicer izboljšuje, a so bile obremenitve pri skokih zanj včeraj še prehud zalogaj. Tretji predstavnik primorske odbojke, kanalski libero Jani Kovačič, je popolnoma zdrav in v izvrstni formi. Statistično je drugi najboljši na svojem igralnem mestu na SP!

Če želijo Slovenci res upati na uvrstitev v tretji del SP, morajo danes zmagati. Točke iz prvega dela se namreč upoštevajo in Belgijci imajo eno več kot mi, poleg tega pa naše fante jutri čakajo olimpijski zmagovalci Brazilci, pri katerih je možnost za pridobitev točk bolj teoretična kot praktična, saj so Južnoameričani iz prvega dela v Bologno prinesli največ točk. Potem bo Slovenija morala v nedeljo premagati točkovno najmanj uspešnega člana skupine F, Avstralijo, ki ima dve točki manj od naših. Če se bo ta scenarij res odvrtel, je pričakovati, da bo v tretji del napredovala zmagovalka skupine, Brazilija, po tem pa bo na vrsti preračunavanje, ki bo pokazalo, ali bo Slovenija ena od dveh najuspešnejših drugouvrščenih ekip štirih skupin drugega dela, katerim je še namenjena vstopnica za tretji del.

Ogromno breme si je v slovenski reprezentanci, ki v igri zelo niha, naložil kapetan, Korošec Tine Urnaut. Po sili razmer je kot sprejemalec naš najboljši napadalec. Kljub vsem težavam meni, da Bologna ne bo zadnja postaja Slovencev na SP: “Še vedno verjamemo vase. Vsak tekmec ima svoje prednosti in slabosti. Vse to je treba znati izkoristiti. Upam, da bomo po težavah v Firencah imeli v Bologni tri dobre dni in da bodo imeli tekmeci kakšnega slabega. Tudi Brazilci so premagljivi, kar so v prvem delu tekmovanja dokazali Nizozemci. Mi predvsem ne smemo dovoliti, da se z napakami premagamo sami, kot se nam je to zgodilo po tem, ko smo že vodili z Argentino in Italijo. Če nam ne bo šel servis na moč, bo treba poskusiti s taktičnimi servisi in se zbrati v obrambi ter protinapadu. Ta del igre nam je proti Italiji manjkal.”


Najbolj brano