Več s kolesi in z nogami

Ob zaključku priprave celostne prometne strategije so v Sežani včeraj pripravili celodnevni dogodek, s katerim so promovirali akcijski načrt za naslednja leta. Njegovi glavni akterji so bili otroci, saj v občini za izboljšanje mobilnostnih navad stavijo predvsem nanje.

Mladi so včeraj v Sežani preskusili navadne in električne skiroje, 
kolesa, tricikle in še mnogo druge načine premikanja. Foto: Marica Uršič Zupan
Mladi so včeraj v Sežani preskusili navadne in električne skiroje, kolesa, tricikle in še mnogo druge načine premikanja. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Eden od razlogov, da so posebno pozornost posvetili otrokom in mladim, so tudi izsledki ankete med sežanskimi šolarji, ki je pokazala, da jih starši v šolo večinoma vozijo, tudi če so doma blizu, v nekaterih primerih tudi le dvesto metrov. Poleg tega podatki kažejo, da so sežanski šolarji nadpovprečno debeli, kar tudi terja spremembo mobilnosti, torej manj voženj z avtomobili in več pešačenja in kolesarjenja.

Kot je povedal Aleš Vodičar, vodja priprave celostne prometne strategije pri sežanski občini, je občina že začela izvajati akcijski načrt, da bo strategija zaživela v praksi: “V sodelovanju s sosednjimi občinami se že projektira mreža kolesarskih poti, občina Sežana pa je sama tudi že naročila izdelavo idejnega načrta kolesarskih poti po mestu Sežana. Hkrati s kolesarskimi potmi se načrtuje tudi izvennivojski prehod čez železniško progo v Sežani, da se vzpostavi povezavo z Orleško cesto.”

Akcijski načrt ima pet strateških stebrov: celostno prometno načrtovanje, pešačenje, izkoriščanje danosti za kolesarjenje, javni potniški promet in osebni motorni promet. Vsi ukrepi pa naj bi bili izvedeni do leta 2023.


Najbolj brano