V Bologni bo težje

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v zadnjem krogu skupine A na SP v Firencah izgubila z vodilno Italijo in odhaja v drugi del prvenstva v Bologno kot tretja v skupini. Od petka do nedelje jo čaka peklenski ritem treh tekem. Jutri ob 20.30 jih še drugič na prvenstvu čaka Belgija, v soboto Brazilija in v nedeljo še Avstralija.

Tudi najučinkovitejšega Slovenca Mitjo Gasparinija je zelo oviral 
italijanski blok.
Tudi najučinkovitejšega Slovenca Mitjo Gasparinija je zelo oviral italijanski blok. 

FIRENCE

Italija : Slovenija 3:1

Dvorana Nelson Mandela Forum, gledalcev 7500 sodnika Gerardo (Mehika) in Nasr (Egipt); po nizih: -23, 19, 13, 18.

Italija: Juantorena 13, Giannelli 2, Mazzone 11, Zajcev 18, Lanza 3, Colaci, Maruotti 6, Anzani 11. Selektor: Gianlorenzo Blengini

Slovenija: Pajenk 6, Kozamernik 5, Šket 3, Gasparini 14, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 11, Čebulj 10. Selektor : Slobodan Kovač.

Slovenci so tekmo s trikratnimi svetovnimi prvaki Italijani začeli sanjsko. Na servisu so bili nezgrešljivi, v obrambi pa so našli odgovor na vse, obenem pa so še ustavili enega najnevarnejših igralcev Filippa Lanzo. Igrali so brez prvega organizatorja, Novogoričana Dejana Vinčiča, ki si je že tretji med našimi zvil gleženj. V prvem delu tekme ga je dobro zamenjal Gregor Ropret. V prvi postavi Slovenije sta sicer od začetka igrala izolski napadalec Mitja Gasparini in kanalski libero Jani Kovačič.

Do sredine drugega niza so bili Slovenci korak pred Italijani, potem pa se je ustavilo: “Ko se nam je ustavilo v napadu, smo popustili še drugje. Proti dobri Italiji je bilo nihanj v igri preveč za uspeh. Ko je razlika le še naraščala, smo bili z mislimi že nekoliko pri nadaljevanju prvenstva. Če bomo sposobni skozi celotne naslednje tekme držati raven igre, ki smo jo v uvodnem nizu in pol proti Italijanom, se ne smemo bati nikogar. Kar smo naredili v Firencah, ni bilo slabo, a bi lahko izvlekli več. Vse skupaj bi izrazil s šolsko oceno tri in pol,” je po tekmi povedal Jani Kovačič.

Slovenske agonije od sredine drugega niza naprej ni hotelo biti konca. Kovač je poskušal z edino kakovostno menjavo, ki jo je na sprejemu sploh imel. Namesto Klemna Čebulja je vstopil Alen Šket, a bistvene spremembe ni bilo. Italijani so ob odličnem servisu in počasnem slovenskem sprejemu v bloku ustavljali najučinkovitejšega Slovenca Mitjo Gasparinija, ki je bil po tekmi samokritičen: “Italijanom smo preveč podarjali zgrešene servise in napade. Bilo je nekaj neodločnosti pri sodelovanju bloka in obrambe, a gremo naprej v Bologno. Olimpijski prvaki Brazilci so nesporno velesila, Belgijci in Avstralci pa so gotovo premagljivi. Točkovno smo si z njimi kar blizu in jih dobro poznamo. Smo prvič na svetovnem prvenstvu in bomo na manjše poškodbe pozabili. Imamo veliko priložnost, da v Italiji še nekaj naredimo.”

Slovenija odhaja v Bologno z devetimi točkami - kot tretja v skupini. Četrti Argentinci, ki so s težavo prišli do nujno potrebne točke z Japonci (slednji so zmagali s 3:2), bodo nadaljevali SP v bolgarski Varni. Belgijci imajo z drugim mestom v Bologni za popotnico točko več od Slovencev. Zmagovalci skupine, Italijani, odhajajo na drugi del v Milano. Favoriti skupine F v Bologni so zmagovalci skupine B Brazilci, ki so iz predtekmovanja prinesli 11 točk. Najslabša je Avstralija - četrta v skupini C s sedmimi točkami. Zmagovalec Bologne se bo (tako kot najboljši v preostalih treh skupinah) uvrstil v tretji del, kjer bosta igrali tudi dve najbolje uvrščeni drugi ekipi štirih skupin drugega dela. Drugi del svetovnega prvenstva se bo sicer začel jutri.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Bo Bologna zadnja postaja?

Slovenska članska moška odbojkarska reprezentanca se je po zgodovinski prvi uvrstitvi na svetovno prvenstvo že prebila v drugi del tega tekmovanja - med 16 najboljših na svetu. K temu so kot člani prve postave veliko prispevali trije predstavniki primorske odbojke. V Izoli, kjer žal že dolgo ni več resne moške odbojke, je bil vzgojen naš glavni napadalec Mitja Gasparini. Salonit Anhovo iz Kanala, ki ostaja med najboljšimi v Sloveniji tako pri vzgoji podmladka kot v prvi ligi, je na zemljevid ...

Preberi več

Najbolj brano