Kovač bi ga z veseljem vzel

Velike zasluge za zmago Argentine nad Slovenijo ima naš rojak, 29-letni in 195 centimetrov visoki sprejemalec italijanske Ravenne, Cristian Gabriel Poglajen iz argentinskega Morona. S 16 točkami je bil drugi najboljši mož svoje reprezentance.

Cristian Poglajen, Argentinec slovenskih korenin Foto: Igor Mušič
Cristian Poglajen, Argentinec slovenskih korenin Foto: Igor Mušič

FIRENCE > Igralca hitrih nog v obrambi v polju, visokega odriva pri mreži in peklenskega servisa bi bržkone prav rad imel v svoji vrsti naš selektor Slobodan Kovač. CristianPoglajen je s servisom v četrtem nizu začel drugi argentinski preobrat, v petem pa je tekmo za Argentince zmagovito zaključil. V pogovoru s slovenskimi poročevalci je bil dvakratni olimpijec kar spreten.

Kako ste se naučili tako dobro slovensko?

“Živim v zelo slovenski družini, ki še ni zelo dolgo v Argentini. Stari starši, ki izvirajo iz Maribora in Žužemberka, so iz Slovenije odšli po boljše življenje pred grozečo drugo svetovno vojno. Tudi moja mati in oče sta Slovenca. Zato doma govorimo slovensko, izpopolnjeval pa sem se tudi na tečajih v slovenskih kulturnih domovih, ki delujejo v Argentini.”

Ali vam je bilo težko igrati pred slovenskimi navijači?

“Občutek je bil res malo čuden, še posebej, ker sem prvič igral proti slovenski reprezentanci. Na začetku je bilo težko, je pa to zame po uspehu na tekmi lepa, velika in pomembna izkušnja.”

Kakšen je vaš komentar tekme?

“Zmage sem zelo vesel, ker smo bili kot ugledna reprezentanca pod velikim pritiskom, saj smo dotlej v skupini A zmagali le enkrat. Nove točke smo preprosto morali dobiti. Zavedal sem se težavnosti naloge, saj slovenske odbojkarje v glavnem poznam. Gre za fante iz svetovno priznanih lig, kot sta italijanska in poljska. Sedaj, po težko priborjenem uspehu verjamem, da bomo na tem svetovnem prvenstvu še rasli.”

Ali ste že obiskali Slovenijo?

“Lani sem bil na Bledu, prej pa sem pred desetimi leti na srednješolskem izletu preživel v Sloveniji mesec dni. Sedaj si je v profesionalnem športu težko utrgati toliko časa, upam pa, da bom svoje sorodnike v domovini kmalu spet lahko obiskal vsaj za kratek čas.”


Najbolj brano