Zvezdniški ples milijonov

Danes se začenja liga prvakov. Zapriseženi nogometni zanesenjaki so že seznanjeni s sleherno podrobnostjo elitnega tekmovanja z dve milijardi evrov težkim nagradnim skladom.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA > Skupinski del bo končan 11. in 12. decembra, največji del denarne pogače pa se bo delil prihodnjo pomlad. Papirnati favoriti oziroma prvokategorniki bodo sicer tekmovalni vrhunec poskušali prikazati v izločilnih dvobojih, ki se z osmino finala začenjajo 12. februarja prihodnje leto, a zagotovila za uspeh ni. Ali pač. Najbolj trofejni evropski klub Real Madrid je upravičil naziv kraljevi s tremi zaporednimi naslovi v ligi prvakov (LP). Kaj lahko opravi brez najboljšega strelca vseh časov v elitnem klubskem tekmovanju Cristiana Ronalda (120 golov), ki je poskrbel za najodmevnejši letošnji prestop?

Portugalski as je LP že osvojil v dresih Manchester Uniteda in Reala, če bi mu to uspelo še z Juventusom, bi se podpisal pod svojevrstni podvig, za katere tekmuje in zabija gole. V Španiji mu je bil neredko trn v peti Lionel Messi z Barcelono. Tako Katalonci kot Real so se v devetletnem Ronaldovem obdobju v Madridu redno uvrščali vsaj v četrtfinale LP, kjer ni več nacionalnih omejitev pri žrebu, a se neposredno niso soočili.

Liga prvakov

Danes, ob 18.55 - skupina B - Barcelona : PSV, Inter : Tottenham; ob 21. uri, A - Brugge : Borussia, Monaco : Atletico; C - Liverpool : PSG, Crvena zvezda : Napoli; D - Schalke : Porto, Galatasaray Lokomotiva Moskva; jutri ob 18.55, skupina E - Ajax : AEK; F - Šahtar : Hoffenheim; ob 21. uri - Manchester City : Lyon; E - Benfica : Bayern; G - Real : Roma, Viktoria Plzen : CSKA; H - Valencia : Juventus, Young Boys : Manchester United.

Morda pa bo do obračuna španskih velikanov, ki je z Ronaldovim odhodom izgubil nekaj mika, prišlo v novi sezoni. Morda kar v finalu, ki ga bo 1. junija gostila prav španska prestolnica oziroma stadion Atletica. Od leta 2014 Španci niso sestopili s prestola v LP. Enkrat je zmagala Barcelona, kar štirikrat pa Real, ki je v finalih dvakrat ugnal mestnega tekmeca Atletico.

Jan Oblak in soigralci so se lani nenadejano poslovili že po skupinskem delu, ki vendarle skriva svoje pasti. Letos se jim bo poskušal izogniti zadnji finalist elitnega tekmovanja, Liverpool. Rdeči, ki so domačo sezono odprli s polnim izkupičkom, bodo za začetek drevi gostili zvezdniški, a v Evropi nepotešeni Paris Saint-Germain, kar bo derbi uvodnega kroga. Zanimiv bo tudi posredni trenerski dvoboj med Jürgnom Kloppom in njegovim naslednikom na klopi Borussie Dortmund Thomasom Tuchlom. Paša za oči in balzam za ušesa pa bo vsekakor nogometno ozračje na kultnem Anfieldu.

Veličastna navijaška kulisa se obeta tudi na beograjski Marakani, ki jo bo prvič obiskala liga prvakov. Na stadionu Crvene zvezde drevi sicer ne bo 100.000 ljudi, kolikor se jih je pred tremi desetletji zbralo na tekmi tedanjega pokala državnih prvakov, ko sta megla in šampionski Milan zaustavila rdeče-bele, a ne gre dvomiti, da bodo tudi nogometaši Napolija, sicer vajeni pristne podpore svojih privržencev, doživeli nekaj novega. Navijaški utrip jim bo lahko iz svojih spominov ponazoril kar trener Napolija Carlo Ancelotti, ki je bil na igrišču vezni člen Milana in Arriga Sacchija.

Rdeče-črnih tudi letos ne bo v ligi prvakov, zato pa se v elitno tekmovanje po šestih letih vrača mestni tekmec, Inter Samirja Handanovića, ki bo drevi poskušal otopiti napadalne osti Tottenhama. Dvoboj na San Siru se bo začel ob 18.55. Ena od novosti letošnje LP je, da bosta po dve tekmi v torek in sredo v zgodnejšem terminu, preostale pa ob 21. uri, ko bo svoj ognjeni krst v elitnem tekmovanju morda dočakal tudi mladi reprezentant Jaka Bijol v dresu moskovskega CSKA.


Najbolj brano