V Marezigah so obnovili 148 let star zvonik

V nedeljo je koprski škof Jurij Bizjak v Marezigah blagoslovil obnovljeni zvonik ob župnijski cerkvi sv. Križa, na prireditvi pa je nastopila tudi domača godba na pihala.

Cerkev sv. Križa v Marezigah je zadnja župnijska cerkev v Sloveniji 
z ročnim zvonjenjem. Foto: Nataša Hlaj
Cerkev sv. Križa v Marezigah je zadnja župnijska cerkev v Sloveniji z ročnim zvonjenjem. Foto: Nataša Hlaj

MAREZIGE > Zvonik šteje 148 let in je visok 24 metrov. Z njegovo obnovo so zaradi zajetnega finančnega zalogaja odlašali kar četrt stoletja. “Posegi so bili več kot nujni, saj ga je res načel zob časa,” pravi župnik Martin Šuštar.

Pojasnjuje, da so med drugim namestili nove železne križne vezi, poskrbeli za pranje in peskanje, domodelacijo kamnoseških detajlov (restavratorski poseg, s katerim z umetno maso dopolnijo manjkajoče dele) in injiciranje sten zvonika. Vanje so vbrizgali kar 40 ton pucolanskega cementa vulkanskega izvora (prvič so ga odkrili in ga začeli kopati v vasi Pozzuoli pod Vezuvom). Zaradi manjše poroznosti je bolj odporen proti vpijanju vode in krušenju. Poleg tega so na vrh zvonika postavili še nov križ.

Obnovitvena dela so stala 110.000 evrov. V župniji Marezige so večino denarja zagotovili s prodajo ene od parcel v njihovi lasti, s prihranki iz preteklih let in prispevki župljanov, svoj delež pa sta obljubili tudi koprska občina in tamkajšnja krajevna skupnost.

Šuštar spomni, da so v preteklih letih obnovili tudi notranjost bližnje cerkve sv. Križa in orgle, pozimi pa jih čaka še sanacija gred zvonov in zamenjava mehanizmov. “Smo namreč še zadnja župnijska cerkev v Sloveniji z ročnim zvonjenjem. Ko bomo pobrusili zvonove, bomo menjali še zvonila,” napoveduje Šuštar. nh


Najbolj brano