Svetloba iz temne dvorane

“Ta čas zahteva optimizem, pesimizem bomo prihranili za boljše čase,” pravi belgijski stripar Jean-Claude Servais. V uvodni besedi k novi sezoni Gledališča Koper ga navaja direktorica Katja Pegan. Napoveduje niz raznolikih predstav, ki naj v temo dvorane prinesejo svetlobo.

Predstava Kraljica mati v režiji Damirja Zlatarja Freyja z igralcema 
Natašo Barbaro Gračner in Alešem Valičem bo po slovenski 
praizvedbi na Primorskem poletnem festivalu jeseni  doživela še 
premiero znotraj gledališkega repertoarja.  Foto: Jaka Varmuž
Predstava Kraljica mati v režiji Damirja Zlatarja Freyja z igralcema Natašo Barbaro Gračner in Alešem Valičem bo po slovenski praizvedbi na Primorskem poletnem festivalu jeseni doživela še premiero znotraj gledališkega repertoarja.  Foto: Jaka Varmuž

KOPER > V Gledališču Koper se bo v novi sezoni zvrstilo šest premier: štiri bodo namenjene odraslim, dve otrokom. Obiskovalcem je na voljo pet večernih abonmajev in dva otroška, vse večjo pozornost pa namenjajo tudi spremljevalnemu programu oziroma učnim vsebinam.

Uvodni Ventilator, ki bo krst doživel 26. oktobra, bodo na oder postavili v koprodukciji z Novosadskim gledališčem (Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház), gledališčem madžarske manjšine v Vojvodini.

Tudi v madžarščini

V režiji hišnega režiserja koprskega gledališča Jake Ivanca se bodo v slovenskem in madžarskem jeziku sporazumevali in prepevali junaki glasbene komedije Ventilator, ki so jo Ira Ratej, Jaka Ivanc in Jure Karas napisali po motivih Goldonijeve Pahljače v prevodu Srečka Fišerja, glasbo za igro v sodobnejši preobleki pa je napisal Davor Herceg. “Veselim se novega Goldonija, ki se je v našem gledališču udomačil, veselim se ga, saj je do ljudi prijazen, za nekatere celo preveč prijazen,” ugotavlja direktorica Katja Pegan. Veseli se tudi “številnih jezikov, ki jih bomo slišali v tej pravljični predstavi - simfoniji glasov, jezikov, energij, melodij, gledaliških veščin in znanj”. S kolegi iz Novega Sada bodo zaigrali Igor Štamulak,Daniel Malalan, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec, Tjaša Hrovat, Rok Matek in Aleš Valič v alternaciji z Jašo Jamnikom.

Mesec zatem bo premiero znotraj repertoarja dočakala še Kraljica mati italijanskega dramatika Manlia Santanellija, koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj, ki je v prevodu Gašperja Maleja in režiji Damirja Zlatarja Freya junija zaživela na 25. Primorskem poletnem festivalu. Vrhunski pingpong z besedami, ostrimi kot britev, odigrata Aleš Valič kot sin in Nataša Barbara Gračner, ki je z naslovno vlogo matere na festivalu Zlati lev v Umagu osvojila grand prix.

Norčije in odtujenost

V začetku prihodnjega leta bodo premierno uprizorili komedijo o partnerskih odnosih: Norčije v spalnicah je britanski dramatik Alan Ayckbourn (1939) leta 1975 napisal kot odgovor na plehkost britanskih “spalničnih fars”. Igro v prevodu Dušana Tomšeta bo režirala Katja Pegan, ki se z njo srečuje drugič; v novogoriškem gledališču so jo v njeni režiji ter s Stanetom Lebanom in Metko Franko v glavnih vlogah uspešno uprizorili v sezoni 1993/94. Za napetost med zakoncema bosta tokrat poskrbela stara znanca koprskega občinstva Aleš Valič in Mojca Partljič.

Zadnja premiera za odrasle v tej sezoni bo uprizoritev besedila katalonske dramatičarke. Marta Buchaca (1979) se v igri Deklice ne bi smele igrati nogometa, ki jo je prevedla Marjeta Drobnič, družinske odtujenosti loti v gledališki detektivki. Igralce Mojco Partljič, Igorja Štamulaka in Tjašo Hrovat bo vodil mladi režiser Daniel Day Škufca, ki se je lani na malem odru SNG Nova Gorica izkazal s postavitvijo Molièrovega Don Juana.

Naštete predstave v štirih večernih abonmajih bodo dopolnile gostujoče: abonenti si bodo ogledali igro Teror Ferdinanda von Schiracha v režiji Eduarda Milerja, še dve pa bodo izbrali med štirimi ponujenimi: odločili se bodo bodisi za kabaret Jureta Karasa Realisti (SNG Nova Gorica) in romantično melodramo Nebojše Popa-TasićaOnjegin (SLG Celje) bodisi za Vrh ledene goreAntonia Tabaresa (MGL) in avtorski projekt Stenica (PG Kranj, MG Ptuj). Na voljo je še Brezmejni abonma s petimi predstavami gledališč iz Bosne, Hrvaške, Srbije in Italije.

Svetilnik pred vrati

Tudi letos bodo v koprskem gledališču posebno pozornost namenili najmlajšim, v prvi vrsti z novima predstavama: že to soboto, 22. septembra, prav na dan evropske kulturne dediščine, bo 8. festival Pri svetilniku odprla premiera kulturno-zgodovinskega gledališkega kviza Lepo je biti Koprčan avtorice in režiserke Renate Vidič, v okviru otroškega abonmaja Mavrična ribica pa bo na ogled še baletna pravljica Sergeja Prokofjeva Peter in volk v koreografiji Gaja Žmavca, režiji Katje Pegan ter koprodukciji z Opero in baletom SNG Maribor.

Še mlajšim je namenjen abonma Mali oder, v katerem si bodo lahko ogledali eno domačo predstavo in pet gostujočih.  


Najbolj brano