Brkinske češpe so najboljše!

14. praznik češp je letos že tretjič zapored pripravila mlada generacija, a ob izdatni vključenosti starejših, zlasti non, ki, kot jim priznavajo, pripravijo najboljše češpove njoke.

Če so slive še zelene, cmoki grenijo, so poudarile slivarske gospodinje.
Če so slive še zelene, cmoki grenijo, so poudarile slivarske gospodinje. 

SLIVJE >“Lani smo le s težavo dobili češpe za cmoke, letos je veliko boljše, ni pa idealno,” je povedal Tine Babuder iz TD Dimnice, saj tudi brkinske slive napada šarka. Zato so pripravili razstavo 15 novih sort sliv.

A kuharice, ki za vsak praznik pripravljajo češpove cmoke, trdijo, da so najboljše slive brkinske. Za cmoke morajo biti zrele, sočne in sladke, so še pojasnile. In zadovoljni obiskovalci so jim pritrdili. Posladkali so se lahko tudi s sladico velikanko, ki je tehtala kar 35 kilogramov, v njej pa je bilo kar 15 kilogramov češp.

Praznik češp so organizatorji obogatili tudi s sprevodom kmečkih voz, ki so predstavljali kmečko življenje, kot je bilo včasih. “Mi predstavljamo kostanjev praznik, ki bo v Rodiku čez dober mesec. Imamo kostanj, ki se peče na peči. Zraven smo vpletli prikaz stare brkinske domače kuhinje, kjer gospodinje kuhajo joto in zraven skrbijo še za ostale stvari. Moški pa igrajo briškolo, spijejo kozarček brkinske slivovke, pojejo domačo klobaso, ki so jo sami naredili,” je povedala Irena Cek Babič iz TD Rodik.

Dogajanje je popestrila tudi glasba - popoldne so zaigrali harmonikarji iz Izole, zvečer pa skupina Mladi Gamsi.


Najbolj brano