Najlepši vrt se skriva v Zadružni ulici

Na tretji ediciji Odprtih vrtov Kopra je slavil vrt na Zadružni ulici 1, za katerega skrbi družina Blaževič Lapajne, drugi najlepši vrt v mestu se skriva v ulici Agrarne reforme (tik pod barom Skica), tretji pa vabi poglede na koncu Cankarjeve ulice ob čudoviti nežno rožnati meščanski hiši.

Zmagovalni vrt 2018 se skriva na Zadružni ulici 1. Foto: Jaka Ivančič
Zmagovalni vrt 2018 se skriva na Zadružni ulici 1. Foto: Jaka Ivančič

KOPER > Tako je pokazal seštevek glasov strokovne komisije v sestavi vodje ljubljanskega botaničnega vrta Jožeta Bavcona, krajinskega arhitekta Etbina Tavčarja ter Jadrana in Darinke Čalija, in obiskovalcev, ki so se ponovno odzvali v zelo velikem številu - več kot 150.

“Želimo si, da bi nekoč ta prireditev, s katero želimo širiti pomen ohranjanja zelenih površin znotraj mestnega središča, prerasla v dan odprtih vrtov Kopra,” je po slovesni podelitvi na vrtu Svete Ane povedala arhitektka Tina Cotič z Univerze na Primorskem, ki je ena od pobudnic prireditve. Njena desna roka Nina Krivec Rudolf pa je dodala, da s tem dogodkom ponovno obujajo mediteranski čar Kopra, ki je po njenem mnenju “nekje vmes zaspal”.

Vrt na Zadružni ulici je zelo moderen in precej majhen, a njegovi skrbniki so izkoristili vsak njegov kotiček. Imajo tudi svoj kompost, na vrtu imajo kar nekaj tipičnih mediteranskih zelišč (največ prijetnih vonjav je ob vhodu oddajala citronka), oljko, najmlajši so se lahko posladkali z jagodami, lahko pa so se tudi spustili po mini toboganu. Vrt je sicer del hiše, kjer so v eni od sten leta 2015 med obnovo lastniki našli časovno kapsulo, ki jo je njen nekdanji lastnik Josip Ahtik zapustil prihodnjim rodovom.

Drugi najlepši mestni vrt v ulici Agrarne reforme - tam je predlani slavil vrt zakoncev Čalija, v ulici pa se skriva še nekaj neodkritih zelenih oaz - krasijo palme (visoka žumara) in številne cvetlice ter zeleno rastje, zanj pa skrbi več bližnjih stanovalcev. To je še eden tistih tipičnih koprskih vrtov, ki ima tudi svoj vodnjak.

Tretjeuvrščeni vrt, za katerega skrbi Ružica Đukić, lahko vsak dan občudujejo mimoidoči na Cankarjevi ulici, še posebej večmetrsko pergolo kivija, ki nudi obilo plodov in sence. Na vrtu pa vzgaja še paradižnike, solato in številna zelišča ter nekaj okrasnih cvetlic.

Tudi letos je otroško žirijo pod vodstvom Petre Furlan s koprske pedagoške fakultete in s pomočjo Mateje Filipič najbolj očaral vrt zakoncev Orejaš na Župančičevi ulici, kjer se poleg bujnega rastlinja, med katerim je najti tudi zelo pekoče čilije, skriva pravcati mini živalski vrt, od želv, ježkov, kanarčkov pa vse do kač.

Prvouvrščeni vrt je od koprske Marjetice prejel darilni bon v višini 300 evrov, drugo- in tretjeuvrščeni pa vsak po 100 evrov.


Najbolj brano