V znamenju skupne pomorske dediščine

V Izoli so prejšnji teden predstavili potek projekta Mala barka 2, ki nadaljuje predhodni projekt, s katerim so Izolo povezali s Kvarnerjem. Tudi tega, vrednega dobra dva milijona evrov, sofinancirajo v okviru Interregovega programa za Slovenijo in Hrvaško, sklenili ga bodo marca prihodnje leto.

Med turističnimi prireditvami, povezanimi s pomorsko tradicijo, je 
tudi regata starih bark, ki bo v Izoli ta konec tedna. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Med turističnimi prireditvami, povezanimi s pomorsko tradicijo, je tudi regata starih bark, ki bo v Izoli ta konec tedna. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Vsi partnerji skrbijo za obnovo starih bark; osem so jih obnovili na območju Kvarnerja, eno v Rovinju, dve v Izoli in še dve so predvideli za obnovo. Passara bo na ogled v Izolani - hiši morja, na njej bodo prikazali potek obnove. Pomorski muzej skupaj s Tomijem Sinožićem ustvarja repliko tradicionalnega ribiškega istrskega topa. Obenem pripravljajo turistične prireditve, povezane s pomorsko tradicijo (Ribiški praznik, Pomorski krst, regato starih bark, ki bo v Izoli ta konec tedna), urejajo pa tudi interpretacijske centre. Enega so že uredili ob nekdanjem skladišču soli v Portorožu in na Krku, snujejo ga tudi na Malem Lošinju. V Izoli so obnovili in opremili nov prostor TIC na Sončnem nabrežju 4 ter Izolani dodali nove interaktivne vsebine.

V Pomorskem i povijesnem muzeju Hrvatskog Primorja napovedujejo vzpostavitev virtualnega muzeja, ki bo vključeval pomorsko dediščino vseh sodelujočih destinacij. Pripravljajo skupne turistične itinerarje, ki povezujejo Izolo, Piran, Rovinj, Mošćeničko Drago, Opatijo, Reko, Krk in Mali Lošinj. Del itinerarjev bodo markacije, ki bodo označevale pomembne objekte, dediščino, povezano z morjem; po 10 jih bo v Izoli in Piranu, kar 50 na območju Kvarnerja in Rovinja.

Vodilni partner projekta je Primorsko-goranska županija, poleg Turističke zajednice Kvarnera, izolskega Turističnega združenja in občine so se Mali barki 2 pridružili še piranska občina, Pomorski muzej Sergej Mašera, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog Primorja Rijeka in Udruga i muzej “Kuća o batani”.


Najbolj brano