Obiskovalci Čiliade vedo, po kaj pridejo

Nič ne kaže, da bi navdušenje za pekočo hrano in izdelke iz čilija, ki ga je zadnja leta močno občutiti tudi v Sloveniji, začelo usihati. Tako je sklepati tudi po dobrem obisku in prijetnem vzdušju na izolski Čiliadi, ki je edini tovrstni festival na Primorskem.

 Foto: Capričili
Foto: Capričili

IZOLA > Festival čilija in pekoče kuhinje, ki ga podjetje Gorki chili priravlja v sodelovanju z Društvom Izolani in Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola, se je že ob prvi izvedbi pred štirimi leti izkazal za dobrodošlo prireditev, ki pritegne veliko zanimanja.

Tako je bilo tudi včeraj, ko so se na Manziolijevem trgu ob 30 stojnicah predstavljali pretežno slovenski pridelovalci čilija in proizvajalci pekočih izdelkov. Ob njih pa tudi ponudniki butičnih, ročno izdelanih čokolad, saj so organizatorji festivala letos združili pekoče s sladkim.

Na bližnjem Largu pr'špini je pozno popoldne zadišalo po orientalskih, afriških, mehiških in balkanskih začimbah, saj je pod svojimi lonci podkurilo osem ekip ljubiteljskih kuharjev. Komisija (Alen Poniš, Alen Pušpan in Loris Vižintin) je ocenila, da je najbolj okusno pekočo jed pripravil Željko Zboržil z ekipo, ki je skuhal piščančji paprikaš. Drugo mesto si je prislužila Američanka Terry z maroško jedjo, tretje pa domačinom prav tako dobro znana Tajka Mem, ki s svojimi pekočimi domislicami vselej navduši.

Obiskovalce, ki so se najbolj množično sukali med stojnicami med 18. in 21. uro, je zvečer razveselil živahen nastop zasedbe Chili Brass Band, ob koncu prireditve pa so bili zadovoljni tudi ponudniki, ki so obiskovalce - ti pridejo na festival dobro poučeni in z željo po raziskovanju novosti - uspeli navdišiti ne le za pokušino izdelkov, temveč v večini primerov tudi za nakup.


Najbolj brano