V novi številki Primorskih novic preberite

Letošnji pridelek je povsod obilnejši kot prejšnja leta, seveda pa so vinogradniki za doseganje vrhunske kakovosti grozde že pravočasno redčili. Zadovoljni so tako na Krasu kot v Brdih, Vipavski dolini ter v Istri.

Primorski vinogradniki so zadovoljni z letošnjo letino grozdja. Foto: Marica Uršič Zupan
Primorski vinogradniki so zadovoljni z letošnjo letino grozdja. Foto: Marica Uršič Zupan

Primorska praznuje

15. septembra obeležujemo državni praznik, vrnitev Primorske matični domovini. Proslava ob 71. obletnici tega dogodka bo ob 11. uri v Komnu. Ob tem se bodo spomnili tudi proslave pred 40 leti, ki so jo priredili na istem travniku, nasproti nogometnega igrišča.

Vihar v kozarcu vina

Ideja, da bi na gradu Dobrovo postavili degustacijsko točko, ki se je je prijelo ime vinska fontana, je razvnela strasti med Brici. Številni vinarji so prepričani, da to ni prava pot. Na občini umirjajo žogico: odziv je bil prenagljen, gre le za idejno zasnovo, o kateri se bodo še pogovarjali, svoje bodo povedali vsi, ki jih to zadeva, od odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo pa do domačih vinarjev. Če ne bo konsenza, ne bo projekta.

Skrunitelj cerkve se bo zdravil

Ker je dejanje storil v neprištevnem stanju, je zoper 28-letnega mladeniča iz ene od brkinskih vasi že tožilstvo predlagalo le zdravljenje in ne običajne kazni. Na sojenju za zaprtimi vrati zaradi uničenja notranjosti cerkve na Kovčicah je sežanska sodnica 28-letniku izrekla varnostni ukrep zdravljenja. Škode očitno ne bo plačal nihče.

Na Kozini se družijo, kot že dolgo ne

Park Žaga na Kozini je bil še tik pred sončnim zahodom poln vrveža več kot 60 obiskovalcev. “Kozina je očitno potrebovala tak prostor in kot kaže, bo dobro obiskan,” so sogovorniki odgovarjali eden za drugim, navdušeni nad možnostjo druženja, ki jo park ponuja.

Nekdanji hotel na dražbi

“Gre za eksluzivno lokacijo. Imamo napovedanih več deset ogledov in ocenjujem, da bomo stanovanja prodali po višji ceni od izklicne,” meni Željko Batinič, zastopnik upnika, v zvezi z dražbo za štiri stanovanja v stari koprski vili, ki stoji poleg semedelske cerkvice sv. Marije zdravja, ob vznožju Ulice za gradom.

Robot v potopljenem delu živosrebrnega rudnika

Avtonomni robot UX-1 je prvi teden raziskovanja potopljenega dela rudnika živega srebra kljub težkim preprekam delo opravil dobro in zbral kup informacij. Gre za projekt UNEXMIN, v katerem partnerji šestih držav v petih zalitih mineralnih rudnikih dopolnjujejo robota, ki so ga razvili, da bo v prihodnosti v pomoč pri ponovnem odpiranju rudnikov.

Resnica, ovita v humor

Z razstavo Velika vojna v satirični kartografiji Evrope, ki bo na ogled do 12. oktobra, v Tolminskem muzeju zaključujejo niz številnih avtorskih in gostujočih razstav in dogodkov ob stoletnici prve svetovne vojne in soške fronte.

Priloga Sobota:

> Timea Urdih iz Temnice se je iz debeluškaste srednješolke preobrazila v miss fitnesa

> Intervju: Nekdanji rokometni reprezentant Matjaž Brumen, ki se je ustalil v slovenski Istri, bi znanje rad prenašal na mlajše

> (Ne)znanec iz domačega kraja: Mirsad Demirović Grga s fotografijo in organizacijo koncertov izraža svojo ljubezen do glasbe


Najbolj brano