Refošk za izbrani teran bo še nabiral sonce

“Belo smo pobrali, črno smo se nekaj malega lotili. A če bo le vreme zdržalo, bomo počakali do prihodnjega tedna, saj imamo letos vse možnosti, da doseže popolno zrelost, potrebno za vrhunski teran,” je včeraj povedal vinogradnik David Štok iz Dutovelj.

“Poglejte, kako lep, zdrav grozd, Take je res užitek pobirati,” je bil 
včeraj navdušen trgač v vinogradu Jureta Katiža pri Godnjah.  Foto: Marica Uršič Zupan
“Poglejte, kako lep, zdrav grozd, Take je res užitek pobirati,” je bil včeraj navdušen trgač v vinogradu Jureta Katiža pri Godnjah.  Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS > Kraški vinogradi so že nekaj dni polni trgačev. “Smo na višku trgatve. Belo smo potrgali, zdaj je na vrsti refošk. Pri nas imamo odlično toplo lego in je lepo dozorel tudi za vrhunski teran,” je bil včeraj zadovoljen Matjaž Orel iz Avberja. “Imamo odličen letnik. Grozdje je zdravo,” je še dodal. Na vprašanje, ali ni nekoliko zgodaj trgati refošk za teran 14. septembra, pa je odgovoril: “Trgatev je nekoliko zgodnejša, a nekaj časa je kazalo, da bo še bolj. Je pa res, da ne vem, če smo že kdaj trgali pri 30 stopinjah Celzija. Je skoraj pretoplo.”

Prav zaradi razmeroma lepih vremenskih napovedi pa bodo ponekod s trgatvijo še počakali. “Midva danes bereva le manjšo količino belega. Z glavno trgatvijo pa bomo, če le ne bo dežja, počakali do prihodnjega tedna. Takrat bomo začeli trgati refošk, potem bo sledila vitovska, pa spet refošk in na koncu še merlot in cabernet,” sta včeraj v vinogradu pri Križu razložila Milena in Bogdan Tavčar s kmetije pri Starčih. “Če grozdja ne bodo pojedli ptiči, bo kakovost odlična. Barva je lepa, kisline tudi,” sta še dodala.

Za vrhunsko kakovost so redčili grozde

Lepo dozorelost sta dosegla tudi s pravočasnim redčenjem pridelka. “Brez tega ni vrhunske kakovosti vina. Mi smo morali letos pometati dol skoraj polovico grozdov,” pove tudi Tadej Štoka iz Krajne vasi. “Kakovost je dobra, trgatev pa zgodnja. Mi smo jo začeli že prvega septembra. Zdaj imamo predah, ker se refošk mecerira v kadeh in moramo čakati približno osem dni. Cabernet bomo trgali šele prihodnjo soboto,” je še povedal Štoka.

Jure Kariž, mlad vinogradnik iz Krepelj, ki je včeraj trgal s pomočjo prijateljev in sorodnikov v vinogradu pri Godnjah, pa računa, da bodo danes trgatev spravili pod streho: “Letos je za najmanj teden dni zgodnejša od običajne. Lani smo trgali šele okoli 20. septembra.” Tudi on se je veselil lepih grozdov, ki jih je dosegel z redčenjem pridelka. “Pomembnejša nam je kakovost,” je dejal.

Letos bo treba “širiti sode”

Tudi Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, pravi, da je letos trgatev za sedem dni zgodnejša od lanske, “če bi vzeli povprečje zadnjih 30 let, pa je zgodnejša kar za dva tedna.”

Z letino na Krasu je zadovoljna: “Imamo lepo letino z lepimi sladkornimi stopnjami in obarvanostjo. Tam, kjer so pridelek redčili, imajo tudi vse pogoje za izbrani teran.” Sicer pa bo tudi količinsko letina lepa. “Nek vinogradnik mi je dejal, da bo treba letos razširiti sode,” se pošali.

“Napovedane količine za 50 odstotkov presegajo vrednosti sklenjenih pogodb,” potrdi Marjan Colja, direktor sežanske zadruge Vinakras, kjer so refošk začeli odkupovati včeraj. Ker je tudi kakovost grozdja dobra, so celo zvišali kakovostni prag za odkup viškov grozdja: “nad 85 Oechlerja bomo odkupili vse, pod to mejo pa samo pogodbene količine,” pravi Colja. Iz vrhunskega grozdja namreč lahko pridelajo vino, ki ima potencial za večletno zorenje. “Kdor je letos delal dobro, je lahko pridelal odlično grozdje,” je še dejal.


Najbolj brano