Na Kozini se družijo, kot že dolgo ne

Park Žaga na Kozini je bil še tik pred sončnim zahodom poln vrveža več kot 60 obiskovalcev. “Kozina je očitno potrebovala tak prostor in kot kaže, bo dobro obiskan,” so sogovorniki odgovarjali eden za drugim, navdušeni nad možnostjo druženja, ki jo park ponuja.

Tamara s Kozine je v park pospremila sina, čas in prijetno okolje pa je združila z delom na prenosnem računalniku.   Foto: Helena Race
Tamara s Kozine je v park pospremila sina, čas in prijetno okolje pa je združila z delom na prenosnem računalniku.  Foto: Helena Race

KOZINA > Če hočeš na Kozini koga srečati, že teden dni velja, da moraš v nov park Žaga, ki so ga odprli na območju nekdanjega Lesograda pri knjižnici. Tam se vsak dan zbere po več deset, celo več kot sto obiskovalcev, ki se družijo, telovadijo, igrajo ...

“Danes smo prišli prvič pogledat, kako je. Slišali smo, da je vsak dan veliko ljudi in da je lepo,” so povedali člani mlade družine, ki smo jih prestregli že pred vhodom v novi kozinski park. “Kraj je potreboval nekaj takega, saj ni bilo nobenega podobnega prostora za druženje. To območje pa je bilo zanemarjeno, parkiranih je bilo le nekaj kamionov,” pa so povedali starši, ki so na klopci ob košarkarskem igrišču čakali svoje otroke.

“Odkar so park odprli, smo tu vsak dan. Prinesle smo kavo in piškote, otroci pa tekajo. Saj drugod se nimamo kje srečevati, ta pa se lahko usedemo, pogovorimo, sprehajamo ...”

Na drugi strani košarkarskega igrišča je bila igra domačinov še bolj zavzeta. Pod košem se je potil tudi eden od pobudnikov gradnje igrišča Vasja Ivančič: “Všeč mi je, da je park tako hitro prevzel svojo vlogo, pa tudi, da ljudje razmišljajo in predlagajo, kaj še bi bilo mogoče dodati in izboljšati. Prej, ko ni bilo tu nič, le grd prostor s kamioni, so le hodili mimo. Zdaj pa že pravijo, da bi lahko dodali še paviljon, fontano, igrišče za odbojko, gole za mali nogomet, otroška igrala ...”

V park s kavo in piškoti

Park Žaga so odprli ob hrpeljsko-kozinskem občinskem prazniku minuli teden. Za njegovo ureditev je občina plačala 250.000 evrov, od tega je Fundacija za šport prispevala približno 45.000 evrov. V drugi fazi urejanja območja nameravajo postavili še igrala za otroke, v nekdanjih Lesogradovih delavnicah pa urediti večnamenski mladinski center.

Ker otroških igral v parku še ni, je mladež posvojila kar telovadne naprave; na njih, na trati in stezi okoli nje, se ob popoldnevih podi po več deset otrok. Starši pa se družijo po svoje. “Odkar so park odprli, smo tu vsak dan. Poglejte, prinesle smo kavo in piškote, otroci pa tekajo. Zagotovo je to prostor, ki nam pride zelo prav. V nedeljo je bilo toliko ljudi, da je bila že gneča, ves dan je bilo polno. Komaj čakamo, da uredijo še drugi del, predvsem otroška igrala,” so opisovale domačinke. In dodale, da bo park izboljšal tudi družabno življenje Kozincev: “Saj drugod se nimamo kje srečevati, tu pa se lahko usedemo, pogovorimo, sprehajamo ... Komaj čakamo, da pridemo.” Mamica, ki je v park spremila sina, pa je s seboj prinesla kar prenosni računalnik in čas v prijetnem okolju izkoristila za delo. “Nekateri se sprašujejo, ali je Kozina tak park potrebovala. Tega ne vem. Je pa super in zagotovo pride prav. A je vse skupaj tudi še novo in bomo videli, ali bo zagnanost trajala,” je dejala.

Rekreativci so še sramežljivi

Otrok bo verjetno manj, ko bodo v šoli začeli pisati teste in se bo treba več učiti, so se strinjali tudi drugi obiskovalci, zato pa bodo takrat na svoj račun prišli športniki. Ob vsej dobri obiskanosti in vrvežu v parku namreč nihče - razen košarkašev - ni zavzeto telovadil ali tekel po krožni stezi.

“Danes bom le pogledala, kako je,” je dejala športno opremljena domačinka. Drugo pa je skrbelo: “Kak krog bi že pretekla, a me je sram. Kaj bodo rekli, ko me bodo videli, tu me vsi poznajo.” A naposled se bosta obe verjetno vendarle opogumili; pogovor je namreč nanesel tudi na to, da dnevi postajajo vse krajši, steza v parku pa bo osvetljena. Pot proti Slavniku oziroma lovski koči, ki je tudi priljubljena med rekreativci, pa menda marsikoga ne mika več, odkar na njej srečujejo medvede in ilegalne prebežnike.


Najbolj brano