Damir Črnčec, Šarčeva desna roka

Novi ministri so se včeraj dopoldne v spremstvu fotografov in snemalcev vseljevali v nove pisarne. Premier Marjan Šarec je svojo prevzel že v četrtek zvečer, ko je potekala tudi prva seja vlade. Ministrski zbor z imenovanjem državnih sekretarjev ni poskrbel za velika presenečenja. Izjema je le ena: Šarčev svetovalec za nacionalno varnost je postal Damir Črnčec.

Damir Črnčec Foto: STA
Damir Črnčec Foto: STA

LJUBLJANA > Damir Črnčec je strokovnjak za varnostna vprašanja in nekoč kader stranke SDS. Leta 2005 ga je prva Janševa vlada imenovala za šefa vojaške obveščevalne službe, mandat na čelu te službe pa mu je nato potrdila tudi Pahorjeva vlada. Leta 2012, v času druge Janševe vlade, je Črnčec postal direktor Sove. Dve leti pozneje je vodil Odbor 2014 in se aktivno zavzemal za izpustitev Janeza Janše iz zapora zaradi obsodbe v aferi Patria. Takšno odločitev je pozneje sprejelo tudi ustavno sodišče. Nato pa sta se Črnčec in Janša politično razšla.

Podtaknjenec, ksenofob ali priznani strokovnjak?

Na njegovo imenovanje v Šarčev kabinet se je Janez Janša odzval s tvitom, v katerem je Črnčeca označil za podtaknjenca. “Sedaj lahko vsi vidijo to, kar smo, pozno na žalost, odkrili pred tremi leti - pa mnogi niso verjeli,” je zapisal Janša.

Črnčec je znan po svojih ostrih stališčih do ilegalnih migracij. V delu politike in javnosti so nad imenovanje Črnčeca v Šarčev kabinet zgroženi, saj menijo, da so bile njegove dosedanje izjave ksenofobne in nestrpne. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je včeraj povzel tvit Damirja Črnčeca, v katerem je ta pred časom zapisal, da so migranti nasilni kriminalci, ki s seboj prinašajo neznane viroze, garje in podobne bolezni. “Mislim, da je to lahko dobra prispodoba tega, kaj Črnčec prinaša v kabinet predsednika vlade,” je dejal Vatovec.

Kot so sporočili iz LMŠ, je Šarec Črnčeca imenoval na mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost “na podlagi njegovih izkušenj, saj gre za priznanega strokovnjaka tako na teoretičnem kot na praktičnem področju”. Šarec se do njegovih preteklih izjav in komentarjev ne želi opredeljevati, pričakuje pa, da bo novi sekretar sledil politikam te vlade.

Za zdaj ima Šarec šest sekretarjev

Politična zgodovina novega generalnega sekretarja vlade Stojana Tramteta sega na drug politični breg. Tramte je bil generalni sekretar urada presednika republike Danila Türka. Njegovo ime je v javnosti odmevalo leta 2008, zaradi afere z najemom letala za predsednikov obisk BiH. Državljani so za tisti polet plačali 89.100 evrov.

Šarčeva vlada je na svoji prvi seji sklenila, da število delovnih mest v kabinetu predsednika vlade ni omejeno, ne sme pa presegati kadrovskega načrta. Šarec je poleg Črnčeca v svoj kabinet za zdaj dobil še pet državnih sekretarjev. Šarčeva desna roka za gospodarstvo je postal Vojmir Urlep, ki je bi tudi glavni pisec gospodarskega dela progama LMŠ. Sekretar v Šarčevem kabinetu je še Roman Kirn, diplomat, ki je opravljal tudi funkcijo veleposlanika v ZDA. Kirn se je v stranki LMŠ izpostavil že pred volitvami kot pisec programa za področje mednarodne politike. Za evropske zadeve bo Šarcu svetoval Igor Mally, ki sta ga v krogu svojih svetovalcev imela že Miro Cerar in Alenka Bratušek, ko sta bila premierja.

V Šarčev kabinet se selita še nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak iz SD, in nekdanji poslanec stranke Desus Uroš Prikl.

Vraničar Ermanova po novem državna sekretarka

Vlada je v četrtek zvečer imenovala tudi večino državnih sekretarjev na ministrstvih. Na ministrstvu bosta v tej vlogi dosedanja ministrica Mateja Vraničar Erman ni Metod Dragonja, ki je junija odstopil z vrha podjetja 2TDK. Med imeni, ki padejo v oči, je Dobran Božič, nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Božič je postal državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve. Na ministrstvu za obrambo bo poleg Miloša Bizjaka, ki je bil državni sekretar že doslej, v tej vlogi še obramboslovec Klemen Grošelj. Na ministrstvo za pravosodje se seli dozdajšnji piarovec vrhovnega sodišča Gregor Strojin, desna roka ministrice Andreje Katič pa bo še Dominika Švarc Pipan, pravnica, ki je za stranko SD neuspešno kandidirala na junijskih volitvah. Pivčan Aleš Cantarutti ostaja državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, prav tako bo kmetijsko politiko še naprej soustvarjala dosedanja državna sekretarka Tanja Strniša. Iz Istre v novi ekipo na ministrstvih prihaja še Sandi Čurin, državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Na seznamu oseb, ki bodo desne roke ministrov, so še nekatera nova in dokaj neznana imena, pa tudi posamezniki, ki junija niso bili (ponovno) izvoljeni v DZ. Vloga ministrov je predvsem politična, medtem ko naj bi bila po nenapisanem pravilu odlika državnih sekretarjev strokovno poznavanje resorja, na katerem bodo delovali.


Najbolj brano