Zmaga proti Japoncem je obvezna

Danes ob 17. uri bodo slovenski odbojkarji na svetovnem prvenstvu v Italiji odigrali drugo tekmo. Po zmagi nad Dominikansko republiko je na vrsti precej kakovostnejša Japonska, ki pa bi za naše fante vseeno morala biti premagljiva.

Slovenci (levo zgoraj je eden ključnih mož, Izolan Mitja Gasparini) 
so se takole veselili zmage nad Dominikansko republiko.  Foto: FIVB
Slovenci (levo zgoraj je eden ključnih mož, Izolan Mitja Gasparini) so se takole veselili zmage nad Dominikansko republiko.  Foto: FIVB

FIRENCE > V slovenski skupini A je že prvi krog postregel s presenečenjem. Zanj so poskrbeli Belgijci (15. na svetovni lestvici), ki so s 3:1 premagali sedmo ekipo sveta, Argentino. Italija, Slovenija in Belgija so v prvem krogu zmagale, štiri najboljše ekipe pa bodo napredovale v drugi krog SP. To je tudi prvi cilj Slovencev. Zmagi domačinov nad Japonci (3:0) in Slovencev nad Dominikansko republiko (3:1) sta bili pričakovani.

Za Slovenijo mora biti priprava na sobotno tekmo z Belgijci današnja zmaga nad Japonci. Tekma v Nelson Mandela Forumu v Firencah se bo začela ob 17. uri - tudi z neposrednim prenosom televizijske hiše Šport klub 1. Včeraj so imeli slovenski odbojkarji prost dan, danes pa bo - tudi pred približno 500 slovenskimi navijači - šlo zares.

Japonci so na papirju celo favoriti, saj so 12. na svetovni lestvici (Slovenci so na 23. mestu) in redni udeleženci svetovnih prvenstev, kamor se je Slovenija uvrstila prvič. Ne glede na to pa mora zlata generacija slovenske odbojke, ki je že bila srebrna na EP in je zmagala v drugi skupini svetovne lige, imeti za cilj preskok te ovire. Japonce so Slovenci namreč lani v svetovni ligi premagali.

Pet Slovencev igra v italijanski ligi, ki je odbojkarska NBA, dva v poljski (svetovni prvak), dva pa v dresu turških velikanov. Deset je dvometrašev. Nihče od japonskih reprezentantov ne igra v Evropi, ki je vendarle vrh svetovne klubske odbojke in le trije so višji od dveh metrov. Glede na to bi morali Slovenci najprej ustaviti odličen japonski servis, ki je pogoj za značilno azijsko hitro in za Evropejce težko ubranljivo igro. Potem je treba tekmeca z ostrim začetnim udarcem upočasniti in nato pri mreži uveljaviti premoč v višini.

Velik adut Slovenije bo poznavalec azijske odbojke, član južnokorejskega prvaka Koreian Air Jumbos Mitja Gasparini, ki je na prvi tekmi z Dominikansko republiko dosegel sedem asov. Pred tekmo je povedal: “Pomembno je, da smo prvo tekmo kljub težavam dobili. Na začetku je pri nas delovalo zelo malo stvari, Dominikancem pa je uspevalo skoraj vse. Drugi niz smo začeli po našem načrtu - z dobrim servisom in dobrimi obrambami. Prihajali smo do lahkih protinapadov. Tako bomo morali nadaljevati.”

Selektor Slobodan Kovač je prepričan, da Slovenija lahko igra še precej bolje: “Na prvi tekmi se je zgodilo to, kar sem pričakoval. Vsaka ekipa se želi prikazati v najboljši luči. Tudi Dominikancem je to v prvem nizu z odličnim servisom uspevalo. Mi smo bili na začetku slabi, a je pomembno, da smo pritisk zdržali. Ko smo se dvignili, se je potrdilo, da bo naše glavno orožje servis. Ta del smo opravili dobro, sodelovanje bloka in obrambe pa je še pomanjkljivo. Če bomo to uredili, se bomo proti Japoncem predstavili precej bolje.


Najbolj brano