Zdaj gre zares, kamor koli že

Vsaka nepremišljena obljuba se vrne kot bumerang in škodi vsem, svojo politiko brzdanja visokih pričakovanj utemeljuje predsednik vlade Marjan Šarec. Ambicijo, da ni dobro biti preveč konkreten, je v minulih mesecih uresničil do potankosti, tako v javnih nastopih kot v besedilu koalicijske pogodbe. Po revoltu, ki so ga med gospodarstveniki povzročile napovedi o spremembah davčnega okolja, zdaj niti tega ne vemo več, ali zapisano v koalicijski pogodbi drži ali ne.

Pričakovano se je Šarec na razburjenje med gospodarstveniki obširneje odzval danes, v svojem nagovoru poslancem, preden so glasovali o njegovi ministrski ekipi. V minulih dneh se je držal v ozadju, ker da prilivanje olja na ogenj ne bi nikomur koristilo, zagotavlja pa, da se gospodarstvenikom ni treba ničesar bati. Ton in vsebina, ki jim jo je danes namenil, napovedujeta spravljivost in prizadevanja za predvidljivo gospodarsko okolje ter sprejemanje vseh ukrepov v sodelovanju z delodajalci in delojemalci. A v koalicijski pogodbi piše drugače, tam so za davčno področje navedeni konkretni cilji, ki v delu javnosti burijo duhove.

Marjan Šarec je zgodbo o oblikovanju nove vlade včeraj pripeljal do konca brez evforije, mirno in po predvidljivem scenariju. Zdaj se začenja zares po scenariju, ki si ga bržčas ne predstavlja nihče.

Še sreča za Šarca, da se je prav minuli teden pojavila odmevna tema o Šiškovi Štajerski vardi. Koalicijska shizofrenija se je tako lahko nekoliko skrila, konflikt med gospodarstveniki in stranko Levica, za katero si nihče prav dobro ne predstavlja, kakšno moč in vlogo bo imela v novi vladi, pa se je vsaj v medijih polegel.

Tudi zaslišanja kandidatov za ministre so bila zaradi maškarade v štajerskih gozdovih postavljena v drugi plan. Predsedniku vlade je treba pošteno priznati, da je ravnal modro, ko je sam od sebe in brez pritiska javnosti umaknil nekompetentnega ministrskega kandidata. A morda so še bolj kot novi ministri, za katere nihče ne ve, kaj lahko pričakuje od njih, težava nove vlade stari mački, s katerimi že imamo izkušnje.

Marjan Šarec je zgodbo o oblikovanju nove vlade danes pripeljal do konca brez evforije, mirno in po predvidljivem scenariju. Zdaj se začenja zares po scenariju, ki si ga bržčas ne predstavlja nihče.


Preberite še


Najbolj brano