Zvoki, ki širijo svobodo

Drevi se bo v Šmartnem pričel tridnevni 8. festival kreativne in improvizirane glasbe Brda Contemporary Music Festival. Ob 19. uri ga bo v galeriji Hiše kulture odprla razstava fotografij ob 40-letnici ustvarjalnosti Zlatka Kaučiča,  mednarodno priznanega bobnarja in tolkalca ter kuratorja festivala.

Na festivalu se poklanjajo letos umrlemu  Cecilu Taylorju.   Foto: Ziga Koritnik
Na festivalu se poklanjajo letos umrlemu Cecilu Taylorju.  Foto: Ziga Koritnik

ŠMARTNO > Na letaku festivala so natisnili fotografijo letos umrlega velikana jazza, ameriškega pianista Cecila Taylorja (1929-2018), ki jo je posnel Žiga Koritnik.

Brez meja

Festival, ki ga organizira KTD Martinc Šmartno, bo tudi letos gostil pomembna imena mednarodne sodobne improvizirane glasbe. Brda Contemporary Music Festival se “od ostalih podobnih dogodkov razlikuje tudi po tem, da mladim perspektivnim glasbenikom, uveljavljenim ali začetnikom, nudi sredi zelene podeželske idile briških gričev možnost ustvarjanja na delavnicah s svetovno priznanimi mojstri”, so zapisali v sporočilu za javnost. Letošnjo delavnice bo jutri in v soboto vodil  ameriški klarinetist in saksofonist Michael Moore

Osredja gosta bosta Barry Guy, britanski komponist, inovator, mojster improvizirane glasbe, ter Maya Homburger, švicarska glasbenica, ki je razvila čisto svoj način izvajanja baročnih solo del v kontekstu svobodne improvizirane glasbe.

Festival, na katerem glasbeniki ustvarjajo, presegajo meje, širijo svobodo in iščejo novo, še neslišano, bo tudi tokrat poživil središče Brd, utrjeno vasico Šmartno, ki s Hišo kulture, dvema trgoma, cerkvijo sv. Martina  in naključnimi prizorišči nudi “enkratno kuliso za butični festival glasbene improvizacije”, poudarjajo organizatorji.  

Drevišnjo otvoritev razstave bo s saksofonom pospremil Igor Lumpret. V cerkvi sv. Martina bo zatem ob 20. uri solo koncert italijanskega klarinetista in saksofonista Marca Colonne. Uvodni večer bo zaključil koncert zasedbe  Without the Borders.

 Jutrišnje koncertno dogajanje bo začela skupina, v kateri igrajo Gal Furlan (bobni, tolkala), Matjaž Bajc (bas) in Clarisse Durizzotto (klarinet). Sledil bo nastop dua Alberta Cirere (saksofon) in Slivie Bolognesi (kontrabas), v večer pa bo zaklučil nastop dvojnega tria v sestavi Marco D'Orlando (bobni), Žiga Jenko (vokal) in Leonard Medica (kitara) ter Urban Kušar (bobni), Francesco Ivone (trobenta) in Jure Boršič (saksofon). 

Prepletanje pesnikov

Kot mali biser napovedujejo sobotno prepletanje pesniških svetov Milana Dekleve in furlanskega pesnika Pierluigija Cappella - recital Dve duši v dialogu bo ob 18. uri zaživel skozi nastopa Braneta Grubarja in Stefana Montella ob glasbeni spremljavi Tee Plesničar na harfi in Milana Dekleve na klavirju.  

Ob 20. uri bo sledil koncert Giorgio Pacorig Tria, zatem pa še dua Thea Ceccaldija (violina) in Edwarda Perrauda (bobni, tolkala). Program bo sklenil koncert udeležencev delavnice.

Festival letos poteka v sodelovanju italijanskih partnerskih organizacij iz Italije Dobialab in Controtempo, sodeluje pa tudi Pecar Piano Center. Festival sta podprla ministrstvo za kulturo in Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. 


Najbolj brano