Znanje in denar zanj sta na voljo

Ljudska univerza Nova Gorica je včeraj organizirala poslovni zajtrk, namenjen direktorjem in vodjem kadrovskih služb podjetij v regiji. Na njem so predstavili možnosti brezplačnega izobraževanja zaposlenih, ki jih ponujajo in še niso v celoti izkoriščena.

Na poslovnem zajtrku so predstavili možnosti brezplačnega 
izobraževanja, pa tudi pomen vseživljenjskega učenja in motivacije. Foto: Nace Novak
Na poslovnem zajtrku so predstavili možnosti brezplačnega izobraževanja, pa tudi pomen vseživljenjskega učenja in motivacije. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Vseživljenjsko učenje vliva pozitivno razmišljanje. Ljudje, ki se izobražujejo, ne potrebujejo antidepresivov,” je ob zaključku srečanja povedala direktorica Ljudske univerze Nova Gorica (LUNG) Nada Uršič Debeljak. Pojasnila je tudi, da je bil namen poslovnega zajtrka povezati gospodarstvo in izobraževanje v regiji, da bi s sodelovanjem vsi rasli in tako ustvarjali boljšo družbo.

“V gospodarstvu včasih rečejo, da nimajo časa, nimajo denarja. Zdaj je denar na voljo. LUNG ga lahko pridobi prek projektov in mi jim prihranimo čas, saj gredo lahko naše svetovalke v podjetja, opravijo svetovalne pogovore, ugotovijo, kaj je treba vlagati v njihove zaposlene, tako da ni več izgovorov. Znanje je na voljo, denar je na voljo, možnosti so,” je še pojasnila.

Nada Uršič Debeljak

direktorica LUNG

“Vseživljenjsko učenje vliva pozitivno razmišljanje. Ljudje, ki se izobražujejo, ne potrebujejo antidepresivov.”

Izobraževanje odraslih bi lahko še izboljšali

Med projekti je še posebej izpostavila projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc, kjer LUNG sodeluje kot partner in izvajalec izobraževanja. Njegov namen je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje in izboljšati kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Pojasnila je še, da se je izvedba projekta začela leta 2016, jutri pa bo objavljen nov razpis prek ministrstva za izobraževanje in Evropskega socialnega sklada kot nadaljevanje že omenjenega projekta, v okviru katerega bo za izobraževanje v Sloveniji na voljo 16 milijonov evrov.

“Cilji Slovenije do leta 2020 so bili 19-odstotna vključenost odraslih v starosti od 25 do 64 let v vseživljenjsko učenje. Žal podatki kažejo, da je bilo lani dvanajst odstotkov odraslih v tej starosti vključenih v vseživljenjsko učenje in kar optimistični bomo, če rečemo, da bo do leta 2020 ta vključenost 15-odstotna,” je povedala Tanja Vilič Klenovšek, vodja Središča za svetovanje in vrednotenje znanja odraslih pri Andragoškem centru Slovenije. Prepričana je, da je možnosti za izobraževanje danes toliko, kot jih zadnjih 20 let ni bilo.

“Samo izkoristiti jih moramo vsi. Izobraževalci in tisti, ki jim je to namenjeno, zaposleni in podjetja,” je še dodala.

Vlaganje v zaposlene se splača

O tem, da se vlaganje v zaposlene splača, je zbrane prepričeval Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur, o pomenu motivacije pa je spregovoril Aleksander Šinigoj, strokovnjak na področju osebne in poslovne rasti.

“V svojo ponudbo izobraževanj vključujemo tudi programe, ki so danes že brezplačni na LUNG. Seveda to posredujemo zaposlenim, ampak izziv, ki ga ima vodstvo, ni le to, kaj se da na LUNG brezplačno dobiti, ampak poskrbeti za to, da ljudje sami začutijo potrebo po tem, da dobijo določena znanja, da potrebujejo kompetence in da to načrtno razvijamo, da skušamo zbuditi njihovo zanimanje,” je povedal direktor družbe Soške elektrarne Nova Gorica Marjan Pintar. Dodal je, da se je na LUNG izobraževal tudi sam in ima s tem dobre izkušnje.


Najbolj brano