Vrag odnaša šalo, ukrepi so nujni

Zdravljenja v bolnišnici in v ambulantah ni brez medicinskih sester, tehnikov, babic ... Kdo bi sicer bolnikom izdajal potrdila, razdeljeval zdravila, izvajal predpisano terapijo, jih spremljal na preiskave, umival, hranil ... Kar je le del opravil v zdravstveni negi. Ti poklici so v očeh odločevalcev in javnosti tudi manj cenjeni med poklici v zdravstvu. So tudi občutno slabše plačani, uživajo slabši ugled in spoštovanje. Do teh zaposlenih so nekateri bolniki celo predrzni in jim izrekajo vse tisto, kar zdravnikom ne upajo.

Tudi zato za zdravstveno nego ni zanimanja. Ti zaposleni morajo opravljati vse več del, za katera ni jasno, v kolikšni meri v to dejavnost sploh sodijo. Njihove plače so tako pičle, da z njimi ne morejo dostojno živeti. Mladi in mlajši ugotavljajo, da se jim za 600 evrov ne izplača izgorevati. Še zlasti, ker delajo z vse težjimi bolniki. Te srečujejo zlasti na bolnišničnih oddelkih in v domovih ostarelih, ki se spreminjajo v negovalne bolnišnice. Zato sestre in tehniki bežijo iz tega poklica in v tujino, kjer so plače spodobnejše.

Mladi in mlajši ugotavljajo, da se jim za 600 evrov ne izplača izgorevati. Še zlasti, ker delajo z vse težjimi bolniki.

Pred temi težavami so si odgovorni za zdravstvo in socialo doslej zatiskali oči. Zdaj si tega ne bodo več mogli privoščiti. Problem je že tolikšen, da grozi sesutje dejavnosti, zlasti v bolnišnicah. V ljubljanskem kliničnem centru so že morali združiti nekaj oddelkov in enega zapreti. Razmere se slabšajo tudi drugod. Jasno postaja, da je vrag odnesel šalo in so sistemski ukrepi nujni. Če bi primerne ukrepe že sprejeli, sestre ne bi odhajale. Tudi ekscesov ne bi bilo. Zlasti ne tistih, ki se občasno pojavljajo v domovih ostarelih. Ali vsaj ne bi bili tolikšni, da bi se javnost utemeljeno zgražala, svojce pa je strah za ostarele sorodnike. Da je dom nekaj slabega, so prav zato prepričani tudi tisti, ki čakajo na sprejem vanj.

Niso potrebne zapletene študije in načrti za ukrepanje. Veliko jih je že nared in čakajo le še na potrditev. Žal se je doslej vselej zapletlo pri denarju. Če gre verjeti nekaterim novim (starim) politikom, je denarja v zdravstvu dovolj, le napačno je razporejen. Nova vlada ima zdaj, ob neizogibnem spopadu s tem problemom, priložnost ta vprašanja zares urediti. To mora storiti v prid bolnikov in 23.000 zaposlenih v zdravstveni negi. Te zaposlene mora obdržati doma, jih primerno nagraditi in poklicu povrniti ugled.


Preberite še


Najbolj brano