V Pivki konec tedna Festival vojaške zgodovine

V pivškem Parku vojaške zgodovine bodo tudi letos poletno sezono zaokrožili z osrednjim dogodkom, Festivalom vojaške zgodovine, ki je največja vojaško-zgodovinska prireditev pri nas. Ta konec tedna bo ponudil pester nabor dogajanja, ki bo vrhunec doživelo z nedeljsko dinamično predstavitvijo enote za specialno delovanje in helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Prizor z lanskega Festivala vojaške zgodovine v Pivki.  Foto: Helena Race
Prizor z lanskega Festivala vojaške zgodovine v Pivki.  Foto: Helena Race

PIVKA > Festival se pričenja v petek, ko bodo v parku v okviru seznanitve vojaških obveznikov že tretje leto zapored izvedli dogodek Vestirnga 2018. Tradicija tega običaja mladih vojaških nabornikov z okrašenimi vozovi je bila z ukinitvijo nabornega sistema dokončno prekinjena, a jo skušajo v parku obuditi in ohraniti kot živo dediščino.

V soboto se bo dogajanje nadaljevalo z dnevom odprtih vrat v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki, edini tankovski vojašnici Slovenske vojske. V parku pa pripravljajo pohod do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikaz dela vozne tehnike, potekalo bo postavljanje vojaških taborov iz različnih zgodovinskih obdobij, organizirani pa bodo tudi ogledi stalnih in gostujočih razstav in zbirk parka in depojev državnih muzejev.

33.000 obiskovalcev so letos do začetka septembra našteli v Parku vojaške zgodovine

V nedeljo se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi vojaške tabore in si ogledali vožnje oklepne tehnike. Vrhunec bo festival dosegel ob 15. uri z dinamično akcijo pripadnikov enote za specialno delovanje Slovenske vojske in helikopterske eskadrilje. Prva letos obeležuje 20-letnico delovanja in v parku želijo tudi z njenim nastopom na festivalu prispevati k večjemu poznavanju te enote, ki jo sestavljajo vrhunsko izurjeni pripadniki, usposobljeni za izvajanje najzahtevnejših nalog. Več o specialnih silah Slovenske vojske pa bodo lahko obiskovalci izvedeli tudi na gostujoči razstavi 20 let Risov.

Za spremljevalno dogajanje bodo poskrbele še uprizoritvene skupine in gasilci starodobniki, vodeni ogledi skozi zbirke in razstave, otroške delavnice ter sejem militarij in domačih izdelkov. Na prizorišče bo s parkirišč organiziran brezplačen prevoz, cenik z vstopnino pa je objavljen na spletni strani parka.

Hit sezone je simulator letenja

Direktor parka Janko Boštjančič poudarja, da bodo s festivalom zaokrožili še eno uspešno turistično sezono, v kateri beležijo več kot sedemodstotno povečanje turističnega obiska, podoben trend pa pričakujejo tudi jeseni, ko prevladujejo organizirane skupine. Muzejske zbirke in razstave si je letos do prvih dni septembra ogledalo že več kot 33.000 obiskovalcev.

Vse večjemu zanimanju botrujejo tudi nove pridobitve. Letošnji hit je simulator letenja z nadzvočnim letalom MiG-21. Muzejsko ponudbo pa so nadgradili tudi z doživljajskimi programi, ki temeljijo na animirani doživljajski avanturi na prostem. Za zagon projekta so kandidirali na razpisu Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom in pridobili evropski denar.


Najbolj brano