Šoup ima novega predsednika, zakrožilo anonimno pismo

Študentski poslanci so na seji Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) v začetku tedna imenovali novega predsednika, 23-letnega Jureta Ciglarja iz Ljubljane, absolventa Fakultete za management, ki deluje pod okriljem Univerze na Primorskem (UP). Njegov mandat bo trajal dve leti. V javnosti pa je zakrožilo anonimno pismo, polno očitkov o delovanju študentske organizacije.

Jure Ciglar, novi predsednik ŠOUP Foto: Študentska organizacija UP
Jure Ciglar, novi predsednik ŠOUP Foto: Študentska organizacija UP

KOPER > Študentski zbor z 12 poslanci in Adimirjem Preradovićem Nasufovićem na čelu se je pri imenovanju novega predsednika odločal med Juretom Ciglarjem in Matejem Malovcem, članom nadzornega sveta ŠOUP. Večinsko podporo je dobil Ciglar.

Imenovanje novega predsednika je bilo nujno, ker je donedavni predsednik Nassim Djaba pred slabim mesecem odstopil po manj kot enem letu mandata. “Razlogov za predčasni odstop ni navedel. ŠOUP je formalno vodil do imenovanja novega predsednika, za kar je imel študentski zbor 60 dni časa,” pojasnjuje predstavnica za odnose z javnostmi ŠOUP Eleonora Jenko. Njene besede potrjuje Nasufović: “Vsi postopki imenovanja so potekali skladno s statutom ŠOUP, ki je javno objavljen na naši spletni strani.”

Očitki na račun politikantstva in odtekanja denarja

Nepodpisana skupina študentov ŠOUP očita “politikantstvo (med drugim povezave s člani strank SMC, SD, Oljka, op. a.), manipulacije, dezinformacije in laži, ki niso v korist študentom in študentskega organiziranja”. Ciglar naj bi bil s Koklom povezan prek predsednika nadzornega sveta ŠOUP Gregorja Guliča. Namigujejo tudi na odtekanje denarja iz ŠOUP. Nasufović opozarja, da anonimnega sporočila sami niso dobili, v vednost so jim ga poslali mediji. Pravi pa, da gre za golo natolcevanje.

V študentski organizaciji odločno zavračajo očitke iz anonimnega pisma, da Ciglarja podpira nekdanji direktor Sebastjan Kokl, ki ga je lani sodišče obsodilo na 14-mesečno pogojno zaporno kazen. “To ne drži. Ciglar Kokla sploh ne pozna,” zatrjujejo. Za novega predsednika pravijo, da spremlja delovanje ŠOUP že od začetka študija, da je od predlani član Komisije za etična vprašanja in da je še bolj aktiven postal lani jeseni, v času sprejemanja Zakona za urejanje položaja študentov.

Kaj sam meni o anonimnih navedbah, nam včeraj ni pojasnil, ker naj bi imel precej študijskih obveznosti. V programu, s katerim je prepričal študentske poslance, pa je poudaril pomen štipendijskih skladov na UP za socialno ogrožene ali nadarjene študente. ”Menim, da je potrebno delovanje sklada za socialno ogrožene študente razširiti in pomagati tudi športnikom, kulturnikom ter ostalim študentom, ki izstopajo z dosežki.“

Zdi se mu pomembno, da študentje sodelujejo z lokalno skupnostjo in gospodarstvom. Prizadeval si bo tudi, da bodo študentje obveščeni o svojih pravicah, pomenu študentskega organiziranja in aktivnega delovanja mladih na nacionalni ravni.


Najbolj brano