Šišku spet odvzeli prostost

Vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku so policisti po odločitvi zunajobravnavnega senata danes zjutraj spet odvzeli prostost, je potrdil njegov odvetnik Viktor Osim. Dodal je, se bo na odločitev pritožil.

Vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku so policisti 
danes zjutraj spet odvzeli prostost. Foto: STA
Vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku so policisti danes zjutraj spet odvzeli prostost. Foto: STA

MARIBOR > Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca blizu Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Policisti so ga prvič aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je po besedah Viktorja Osima odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Zato so Šiška davi ponovno odpeljali za rešetke.

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Po navedbah okrožnega sodišča je dopustna pritožba na višje sodišče v roku 24 ur, torej do četrtka zjutraj.

Šiško je v torek v izjavi za medije v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. "Namen je bil odpreti ljudem oči," je dejal. Poudaril je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.


Najbolj brano