Juncker: Bolj spoštujmo EU kot varuhinjo miru

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v zadnjem govoru o stanju EU v Strasbourgu pred evropskimi volitvami Evropejce pozval, naj bolj spoštujejo EU kot varuhinjo miru in naj se uprejo nacionalizmu. Predstavil je niz konkretnih predlogov, med njimi pričakovano za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Foto: STA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Foto: STA

BRUSELJ, STRASBOURG > "Evropa je varuhinja miru. Hvaležni bi morali biti, da živimo na mirni celini, kar je omogočila EU. Zato bolj spoštujmo EU. Nehajmo blatiti njeno ime," je pozval Jean-Claude Juncker, ki je v govoru znova izpostavil, da je "Evropa ljubezen njegovega življenja".

"Ljubiti Evropo pomeni ljubiti njene narode. Ljubiti svoj narod pomeni ljubiti Evropo. Patriotizem je krepost. Neobrzdan nacionalizem je strup in prevara," je položil na srce Evropejcem.

Izpostavil je, da je gospodarski položaj Evrope deset let po padcu ameriške investicijske banke Lehman Brothers, ki je sprožila svetovno finančno krizo, precej boljši in pohvalil herkulski trud Grkov.

EU kot globalna igralka

Kot že velikokrat, je znova pozval, da EU ne sme biti le globalna plačnica, temveč tudi globalna igralka, pri čemer se je odločno zavzel za multilateralizem in pripomnil, da je njegov obisk v Washingtonu pokazal, da je združena unija pomembna sila.

"Želim, da Evropa stopi s stranskega tira svetovnih zadev. Evropa ne more več biti gledalka ali zgolj komentatorka mednarodnih dogodkov. Evropa mora biti dejavna igralka, arhitektka jutrišnjega sveta," je pozval.

Izpostavil je pomen enotnosti, ko gre za Zahodni Balkan - enkrat za vselej, saj bodo sicer "naše sosedstvo oblikovali drugi". Širitev je bila in ostaja zgodba o uspehu, je poudaril.

Za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure

Šef komisije je že uvodoma pojasnil, da to ne bo govor o njegovi zapuščini, temveč o delu, ki se nadaljuje. V tem duhu je predstavil osemnajst konkretnih predlogov, med njimi pričakovano predlog za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure.

Za okrepitev zaščite zunanje meje je predlagal ojačanje evropske mejne in obalne straže, ki zdaj šteje okoli 1500 pripadnikov, z "dodatnimi 10.000 varuhi meje do leta 2020".

"Članice naj same odločijo, ali bodo njihovi državljani živeli v poletnem ali zimskem času," je dejal ob najavi predloga za ukinitev premikanja ure dvakrat na leto.

V vrsti predlogov je tudi razširitev pristojnosti evropskega javnega tožilstva, tako da bo ta poleg pregona kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vključeval tudi teroristična kazniva dejanja.

Za zaščito svobodnih in poštenih volitev je komisija danes predlagala nova pravila za zavarovanje demokratičnih procesov pred manipulacijami tretjih držav ali zasebnih interesov, vključno z novimi pravili za financiranje političnih strank.

Pomemben del predlogov se nanaša na krepitev partnerstva z afriškimi državami. "Afrika ne potrebuje dobrodelnosti, potrebuje pravo in pošteno partnerstvo. In tudi Evropa prav tako potrebuje to partnerstvo," je poudaril Juncker.

Treba je spoštovati in izvajati odločitve Sodišča EU

Komisija danes predlaga tudi premik k glasovanju s kvalificirano večino na nekaterih področjih zunanje politike, vključno z vprašanji o človekovih pravicah in civilnih misijah, o katerih unija zdaj odloča s soglasjem. "Čas je, da uporabimo izgubljen zaklad lizbonske pogodbe," je pripomnil.

Napovedal je tudi pobude za okrepitev mednarodne vloge evra, ki mora postati "obraz in orodje nove, bolj suverene Evrope".

Tako kot lani je tudi letos Juncker v približno enournem govoru izpostavil tudi to, da je treba spoštovati in izvajati odločitve Sodišča EU. "EU je skupnost prava. Spoštovati vladavino prava in odločitve sodišč ni izbira," je opozoril.

Združeno kraljestvo bo tesna partnerica EU

V povezavi z brexitom je Britance opozoril, da izstop iz unije seveda pomeni, da nisi več del enotnega trga, zagotovo ne le izbranih delov. A k temu je dodal, da Združeno kraljestvo tudi po 29. marcu 2019 za unijo ne bo navadna tretja država, temveč tesna partnerica.

Pri tem je izpostavil vrh v Sibiuu, ki bo šest tednov po brexitu in dva tedna pred evropskimi volitvami. "To je trenutek, ko moramo vsem Evropejcem ponuditi močno perspektivo za prihodnost," je pozval.

Komisija bo v prihodnjih dneh podrobneje predstavila konkretne predloge, ki jih je danes razgrnil Juncker. V petek bo na primer komisarka za promet Violeta Bulc predstavila predlog za ukinitev premikanja ure dvakrat na leto.


Najbolj brano