Evropski poslanci sprejeli predlog direktive o avtorskih pravicah

Evropski poslanci so danes v Strasbourgu sprejeli predlog direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Za je glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Kot je dejal glavni poročevalec parlamenta Axel Voss po glasovanju, je to dober znak za kreativno industrijo v Evropi.

 Foto: Christian Lambiotte/EK
Foto: Christian Lambiotte/EK

STRASBOURG > Evropski parlament je tako odprl pot za pogajanja s Svetom in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive. Pogajanja lahko trajajo več mesecev, Evropski parlament pa bo nato glasoval še o končnem besedilu.

K direktivi so poslanci od julijskega glasovanja na plenarnem zasedanju, ko je bil predlog zavrnjen, vložili približno 200 dopolnil, kar predstavlja več kot četrtino poslancev v Evropskem parlamentu. Številna so bila med seboj zelo podobna ali celo identična.

Axel Voss iz Evropske ljudske stranke (EPP) je v torek na razpravi branil svoj kompromisni predlog ter pozval h konstruktivnemu sodelovanju, saj se je, kot je dejal, treba postaviti na stran umetnikov in ustvarjalcev.

Po njegovi oceni direktiva ne ogroža svobodnega interneta in ne vodi v cenzuro, želi pa vzpostaviti ravnotežje med ustvarjalci in večjimi spletnimi platformami, ki se okoriščajo na njihov račun.

Evropski poslanci so na torkovi razpravi opozarjali, da je 20 členov direktive zastavljenih preohlapno, kar bi lahko omogočilo spletnim gigantom, da še naprej izkoriščajo ustvarjalce, na drugi strani pa se bojijo za uporabnike spleta, da bodo njihove pravice omejene.

Zagovorniki direktive pa so predvsem pozivali k temu, da je treba končno nekaj ukreniti na tem področju, da se zaščiti avtorje in tudi omeji tehnološke gigante.

Namen direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu je, da bi ustvarjalci kreativne industrije - glasbe, filmov ali novic - dobili pravična nadomestila za svoja dela v digitalnem okolju.

Voss poudarja, da Evropa potrebuje zakonodajo, ki bo uravnotežila razmerje med lastniki avtorskih pravic in platformami, ki uporabljajo avtorska dela na spletu, ne da bi avtorji pri tem dobili kakršnokoli nadomestilo.

Kritiki nasprotujejo predvsem 11. in 13. členu direktive. Slednji spletnim platformam nalaga, da bdijo nad svojimi uporabniki in njihovimi vsebinami ter že pred objavo s samodejnimi filtri blokirajo njihove objave že zgolj ob sumu kršitev avtorskih pravic. To so poimenovali kot prikrito cenzuro, ki bo zavirala razpravo na internetu in onemogočila objavo vsebin, kot so memi, gifi in parodije. 11. člen pa po navedbah nasprotnikov vzpostavlja davek na povezave in tako omejuje posameznikovo pravico do deljenja spletnih povezav.

Pojavila se je tudi bojazen, da bodo spletni giganti v vsakem primeru kovali dobiček, bodisi da ohranijo status quo bodisi da bodo ob sprejetju manjšim podjetjem prodajali svoje algoritme za filtriranje, da bodo vsebine v skladu z direktivo.

Reforma avtorskega prava EU je bila ponovno pred evropskimi poslanci, ker so v začetku julija zavrnili začetek medinstitucionalnih pogajanj z Evropsko komisijo in Svetom EU na podlagi besedila, ki ga je sprejel odbor za pravne zadeve. Proti pogajalskemu mandatu je julija glasovalo 318 poslancev, za jih je bilo 278, 31 pa se jih je vzdržalo.


Celotna vsebina je na voljo le naročnikom.

Želite dostop do vseh spletnih vsebin?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
 
ALI

Paketi po vaši meri z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic

Izberite paket po vaših željah s poljubnim načinom plačila in si zagotovite dostop do vseh digitalnih vsebin Primorskih novic.

Prijavite se z obstoječim uporabniškim računom ali registrirajte novega uporabnika in si izberite paket po vaših željah z enomesečno, šestmesečno ali letno naročnino.

Za nakup digitalnih paketov omogočamo plačila:

  • Bančno nakazilo
  • Paypal
  • Kreditne kartice
  • Moneta
Paket Cena
Dnevni paket 1,99 EUR
Popolni paket že od 7,99 EUR / mesec
Popolni plus PDF paket
PDF izdaja je dostopna le na pametnih napravah.
že od 15,99 EUR / mesec
Vse cene vsebujejo 5% DDV.  

Z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic lahko do vsebin dostopate tudi preko pametnih naprav. Aplikacija Primorske novice je na voljo v:

Najbolj brano