Domačini tržejo, tatovi kradejo

“Vsem vinogradnikom in trgačem svetujemo, naj bodo med trgatvijo pozorni tudi na dogajanje okoli vinogradov, ne samo na grozdje. Da jim neljubi dogodek ne pokvari dneva ali cele letine,” pravi sežanski komandir Jožef Muhič po prvi letošnji tatvini med trgatvijo. V Godnjah je tat v ponedeljek izpraznil avto domačina, medtem ko je ta trgal grozdje.

Medtem ko so družine v vinogradih, si tatovi izberejo za tarče njihove hiše ali običajno odklenjene 
avtomobile ob vinogradih. Foto: Marica Uršič Zupan
Medtem ko so družine v vinogradih, si tatovi izberejo za tarče njihove hiše ali običajno odklenjene avtomobile ob vinogradih. Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS > Sežanske policiste so v ponedeljek klicali iz vasi Godnje pri Dutovljah, kjer je neznani tat vlomil v avto lastnika vinograda, medtem ko je ta v vinogradu trgal grozdje. V avtu je tat našel in seveda ukradel njegove dokumente in nekaj denarja. Da se taki dogodki ne bi ponavljali, so s koprske policijske uprave včeraj poslali opozorilo vsem lastnikom vinogradov in trgačem na Krasu in drugod.

“Take dogodke smo na Krasu obravnavali že pred leti oziroma vsako leto ob trgatvi,” pojasnjuje sežanski komandir Jožef Muhič. “Ob trgatvi se namreč do vinograda pripelje večje število ljudi s svojimi avti, med delom pa običajno niso več pozorni nanje. Nepridipravi to seveda izkoristijo, če so vozila odklenjena, imajo toliko lažje delo, sicer pa vlomijo v avto, če v njem opazijo vrednejše predmete ali denar,” je še povedal.

Policija zato vsem domačinom in trgačem od drugod svetuje, naj svoja vozila zaklepajo, pa čeprav so v naravi ob vinogradih, še prej pa naj v avtu pospravijo oziroma poskrijejo denarnice in druge vrednejše predmete. “Ne škodi pa tudi, če med trgatvijo občasno kdo stopi do vozil in pogleda, kaj se tam dogaja,” še pravi Muhič. Sežanski policisti so v minulih dneh s posebnim obvestilom tudi sami obvestili kraške vinogradnike o nevarnosti tatov. “Seveda to velja tudi za druga vinogradniška območja. Ta vikend bo vrhunec trgatve, zato svetujemo vsem, naj bodo pozorni in naj se čim bolj zaščitijo, da jim en tak dogodek ne pokvari dneva ali mogoče cele letine,” je sklenil Muhič.

Sicer pa enaki zaščitni ukrepi kot za trgače veljajo tudi za vse lastnike vozil, ki svoje avte parkirajo ob cestah, na parkiriščih ali na bencinskih servisih. Prava vaba za tatove so priprta okna, skozi katera lahko izurjeni tatovi že v nekaj sekundah odklenjeno avto, privlačnejši za tatove so tudi na odročnejših in skritih mestih parkirani avti, vozila brez alarmne naprave, vozila z vidno prtljago ...


Najbolj brano