Arheologi našli skriti zaklad - 300 zlatnikov iz rimske dobe

“To je epohalno odkritje,” je o “zakladu”, ki so ga nedavno odkrili na območju mesta Como na severu Italije, povedal italijanski kulturni minister Alberto Bonisoli. Med arheološkimi izkopavanji na območju obnove zapuščenega gledališča je namreč pokukala na dan počena amfora s 300 zlatimi kovanci iz poznega obdobja Rimskega imperija.

Italijanski kulturni minister je zlatnike iz Coma označil za “epohalno najdbo”. Foto: twitter
Italijanski kulturni minister je zlatnike iz Coma označil za “epohalno najdbo”. Foto: twitter

COMO > Zlati kovanci, ki tehtajo po štiri grame in pol, naj bi bili kovani v četrtem in petem stoletju, v obdobju, ko so vladali cesarji Honorij, Valentinijan III, Leon I in Libij Sever.

Poleg kovancev so v amfori našli še najmanj tri druge predmete, eden od teh naj bi bila nekakšna zlata ploščica, več od tega pa vodja izkopavanj Barbara Grassi in izvedenka za numizmatiko Grazia Facchineti za zdaj še nista razkrili, saj so doslej preučili le del najdbe, prvi sloj 27 kovancev.

Italijansko ministrstvo za kulturo za zdaj o vrednosti kovancev še ni spregovorilo. To bo, kot kaže, ostala skrivnost vse do konca preučevanj italijanskega arheološkega zaklada, ki se bo nato najverjetneje vrnil v Como, kjer je bil najden.


Najbolj brano