Slovenski odbojkarji do prve zmage na SP

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva zabeležila zmago. V Firencah je še v pravem času ujela ritem in s 3:1 (-22, 13, 13, 17) premagala Dominikansko republiko.

Levo Dejan Vinčić Foto: Igor Mušič
Levo Dejan Vinčić Foto: Igor Mušič

FIRENCE > Slovenska odbojkarska reprezentanca je prišla do prve zmage na svetovnih prvenstvih. Čeprav je uvodno tekmo katastrofalno slabo začela, je v nadaljevanju le našla ritem in strla tekmeca, ki je vsaj na papirju najslabša ekipa skupine A. Z izjemo prvega niza je bila Slovenija vsaj za en razred boljša, zato pa je potrebovala predvsem servise. Z njimi je povsem razmajala tekmečev sprejem, na koncu je dosegla 13 asov.

Slovenci so bili na stavnicah pred začetkom tekme izraziti favoriti, a tega na začetku niso upravičili. V prvem nizu, ki so ga začeli z udarno postavo, niso niti enkrat vodili, odigrali so ga ga slabo, Dominikancem ni bilo potrebno pokazati kakšne posebne igre, da so prišli do vodstva. Izbrancev Slobodana Kovača ni bilo ne v napadu ne v obrambi, edini, ki je nekaj pokazal, je bil kapetan Tine Urnaut, a je bil premalo, da bi lahko njegova ekipa kaj naredila. Povsem nerazpoložen je bil Mitja Gasparini, njegovi servisi niso zadevali cilja, tekmečevega bloka ni mogel prebiti niti v napadu.

Zato je bilo največje vprašanje, ali ga bo Kovač v drugem nizu pustil v igri, ali ga poslal na klop. A selektor ga je bil pripravljen čakati, vidna je bila želja, da se razigra za naslednje tekme. Izkazalo se je, da je imel prav, saj je bil Primorec v slovenski vrsti v nadaljevanju precej bolj zanesljiv, isto pa velja za njegove soigralce. Ko se jim je odprlo pri servisu - Klemen Čebulj, Jan Kozamernik in Alen Pajenk so poskrbeli za nekaj asov -, je bilo vse lažje. Tudi blok je lahko opravil svoje delo, za prvega nasploh na tekmi je poskrbel Kozamernik, takrat je postavil izid 13:9. Do izida 15:11 so Dominikanci še imeli nekaj upanja, nato pa je Čebulj s servisi povsem razbil njihovo obrambo, Slovenija je ob njegovih začetnih udarcih prišla do osmih zaporednih točk in nekaj pozneje izenačenja na 1:1.

V tretjem nizu se je na servisni črti povsem razigral še Gasparini, z bombami je sejal paniko pri tekmečevem sprejemu. Slovenci so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:4, nato tudi 12:4, po nekaj slovenskih napakah so Dominikanci nekoliko znižali zaostanek, a Gasparini in kolegi so se hitro premagali nekaj kriznih minut ter se praktično sprehodili do vodstva z 2:1.

Da je vprašanje zmagovalca rešeno, je pokazal začetek četrtega niza. Po servisih Dejana Vinčića so Slovenci povedli s 5:0, serijo odličnih začetnih udarcev je nadaljeval Gasparini in na semaforju je kazalo 3:11. Jasno je bilo, da je Slovenija dovolj kakovostna ekipa, da prednosti ne bo izpustila, pa tudi če nekoliko stopi s plina.

* Dvorana Nelson Mandela Forum, gledalcev 400, sodnika: Al Naama (Katar), Chung (Hongkong).

* Dominikanska republika: Tapia 1, Valdez, Contrera 10, Mieses, Lopez 12, Tolentino, Abreu 1, Caceres 7, Mercedes, Romero 6, Paulino 1, Gonzalez, Perez, Cruz 3.

* Slovenija: Štern, Pajenk 10, Kozamernik 10, Šket, Gasparini 17, Pavlović, Vinčić 7, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 18, Čebulj 12.


Najbolj brano