Največ služb za gradbince in logiste

Delodajalci v Sloveniji imajo za zadnje četrtletje letos precej optimistične zaposlitvene obete. Kar petina jih namreč načrtuje rast števila delovnih mest, kaže raziskava družbe Manpower. Delovna mesta bodo po pričakovanjih odpirali v vseh štirih regijah, največ v gradbeništvu in logistiki.

Luka Koper bo po napovedih predsednika uprave Dimitrija Zadela 
v septembru objavila prve razpise za prosta delovna mesta (za več 
kot 300 delavcev, ki naj bi jih neposredno zaposlili), za kadrovske 
agencije (prek katerih bi delalo približno 350 delavcev) in za 
zunanja pogodbena podjetja (za dejavnosti, ki jih bodo prepustili 
zunanjim podjetjem, denimo avtomobilski terminal) v okviru 
spreminjanja dosedanjega modela podjetij izvajalcev pristaniških 
storitev.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Luka Koper bo po napovedih predsednika uprave Dimitrija Zadela v septembru objavila prve razpise za prosta delovna mesta (za več kot 300 delavcev, ki naj bi jih neposredno zaposlili), za kadrovske agencije (prek katerih bi delalo približno 350 delavcev) in za zunanja pogodbena podjetja (za dejavnosti, ki jih bodo prepustili zunanjim podjetjem, denimo avtomobilski terminal) v okviru spreminjanja dosedanjega modela podjetij izvajalcev pristaniških storitev.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Slovenski delodajalci so z zaposlitvenimi napovedmi v vrhu tako v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika kot na svetovni ravni. Neto napoved zaposlovanja v Sloveniji je po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotnih točk, kar je osem odstotnih točk bolje kot v tretjem trimesečju in šest odstotnih točk bolje kot v enakem obdobju lani. Rast zaposlovanja načrtuje 20 odstotkov delodajalcev, krčenje delovnih mest štirje odstotki, medtem ko sprememb glede delovnih mest ne načrtuje 74 odstotkov od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi.

O pozitivnih obetih zaposlovanja poročajo delodajalci iz vseh desetih gospodarskih panog. Največ zaposlitev se obeta v gradbeništvu (neto napoved zaposlovanja je plus 25 odstotnih točk), v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (plus 23 odstotnih točk) ter dejavnosti transporta, logistike in komunikacij (plus 22 odstotnih točk). O živahnem zaposlitvenem utripu poročajo tudi delodajalci v proizvodnji (plus 18 odstotnih točk) ter v trgovini na debelo in drobno (plus 16 odstotnih točk), medtem ko najšibkejše neto napovedi zaposlovanja prihajajo iz vrst delodajalcev v dejavnosti rudarstva in kamnin.

V jugozahodni regiji za desetino več služb

Delovna mesta bodo po pričakovanjih odpirali v vseh štirih regijah (osrednja, severovzhodna, jugovzhodna in jugozahodna). O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v severovzhodni regiji, njihova neto napoved zaposlovanja je plus 20 odstotnih točk. Neto napoved zaposlovanja za osrednjo regijo je plus 18 odstotnih točk, za jugovzhodno plus 13 odstotnih točk in za jugozahodno regijo plus 11 odstotnih točk.

“V prvih treh trimesečjih letos smo bili priča skromnejšim napovedim zaposlovanja, v zadnjem obdobju leta pa se samozavest delodajalcev ponovno krepi. Pred nami je spodbudna napoved za trg dela, primerne prakse upravljanja s talenti pa bodo zdaj pomembnejše kot kadarkoli prej,” je pojasnil regionalni vodja Manpower Group Slovenija Nebojša Biškup.

Pri nas primanjkuje primerne delovne sile

Biškup kljub optimizmu slovenskih delodajalcev ni prepričan, da se bodo obeti v zaposlovanju tudi uresničili, saj se država sooča s pomanjkanjem primerne delovne sile. Največ potreb po dodatnem zaposlovanju je namreč ravno na področjih, za katera so značilni deficitarni poklici. To je sistemski problem, ki je prisoten tudi širše na ravni celotne EU.


Najbolj brano